Tillbaka till huvudmeny

Systemintegration är nyckeln till digitalisering

Såväl inom näringslivet som inom offentlig sektor pågår en ständig jakt på effektivisering. Man letar efter smartare lösningar, putsar på processer, försöker få ut det mesta av tid och resurser. I denna strävan ingår att öka digitaliseringen, att använda digitaliseringen som en möjliggörare.

geometric-shapes-integration

När IT-systemen kan utbyta information

Mycket är idag digitaliserat i den mening att information hanteras automatiskt i olika IT-system. Affärssystem, ekonomisystem, HR-system och verksamhetssystem av alla de slag. Men nyckeln till verklig digitalisering ligger i integration, dvs att IT-systemen fungerar tillsammans och kan utbyta information sinsemellan. Integrationen åstadkoms genom EAI, Enterprise Application Integration, som är en teknik för att integrera flera verksamhetssystem via en applikationsserver och därigenom skapa ett gemensamt gränssnitt till de integrerade systemen.

Fördelar med systemintegration:

  • Kortare ledtider
  • Mindre administrationsarbete
  • Bättre beslutsunderlag

Systemintegration innebär att flera olika fristående system kopplas ihop för att fungera tillsammans. För att detta ska fungera skapas en applikation som jobbar mot systemens olika gränssnitt. Då kan systemen skicka information till varandra automatiskt utan att behöva ha en person som sitter och manuellt matar in denna information.

När behövs systemintegration?

Det enklaste sättet att upptäcka behovet av integration är när man ser att samma information matas in i två olika system. Genom att bygga en integration mellan de här två systemen kan de båda hämta informationen från samma inmatning. I dagens samhälle är behoven av, och kraven på, integrationer mycket mer komplexa än så, i och med att IT-systemen är många och informationsmängderna enorma, och integrationer sker både inom och emellan företag och organisationer.

Systemintegration är ett av de effektivaste sätten att få ut mer av IT-investeringarna. Ledtider kan kortas, administrationen minskas och beslutsunderlag förbättras när tillgången till information ökas.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.