Tillbaka till huvudmeny

Svenskars obetalda parkeringsböter ökar till 631 miljoner

Under 2014 ökade parkeringsskulderna med 7 % samtidigt som det är färre personer som står för böteslapparna.

Vi har sammanställt statistik från Kronofogden som visar att det under 2014 var färre personer med obetalda parkeringsböter än föregående år. Samtidigt hade antalen mål och även beloppet ökat. Totalt sett uppnår parkeringsskulderna till 631 miljoner kronor, och det är exklusive dödsbon, personer utan personnummer eller känd adress och personer med utländsk adress eller skyddade personuppgifter.

Parkeringsböter är tveklöst en tråkig utgift och kommer den olägligt i en redan ansträngd budget kan den såklart ställa till det. Men även tråkiga utgifter ska betalas, och för att undvika extra avgifter bör den betalas i tid. För 38 000 personer förra året landade den obetalda böteslappen hos Kronofogden. Låter du bli att betala kan böteslappen i slutänden kosta dig mer än dubbelt så mycket.

Färre delar på fler böter

Vid utgången av 2014 hade 3 procent färre  obetalda parkeringsböter än föregående år. Däremot har totalbeloppet för skulderna ökat till 631 miljoner, jämfört med 592 miljoner kronor under 2013. Det betyder att på varje skyldig person går det fler böteslappar och ett högre belopp.

För fem år sedan var genomsnittet 10 böter per person, att jämföra med nästan 12,5 böter per person under 2014. Även beloppet på skulderna har ökat, från knappt 12 000 kronor per person till drygt 16 500 kronor per person. Även om det finns några personer som utmärker sig med miljonbelopp i böter så vill de allra flesta göra rätt för sig och betala. För att få in en oväntat utgift i budgeten finns det några saker du kan titta på.

Om du får en oväntad utgift:
1. Gör en detaljerad budget
2. Flytta fram ett annat planerat inköp
3. Dra ner på de flexibla posterna såsom transport och livsmedel
4. Sälj av saker du inte använder
5. Ta ett extra arbetspass

Kort om parkeringsböter

Parkeringsböters formella benämning är felparkeringsavgift och är en direkt följd av att man fått en felparkeringsanmärkning. På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna.

Att följa parkeringsbestämmelserna bidrar till en trafiksäker och framkomlig miljö.

Behöver du hjälp att få betalt för dina fakturor är du välkommen att kontakta oss på Visma Collectors.

Mest populära