Tillbaka till huvudmeny

Skattehöjningar 2015/2016

Det blir inget nyval och decemberöverenskommelsen innebär att oppositionspartier ska stötta minoritetsregeringen så att de får igenom sin budget. Hur påverkar då detta 2015? Riksdagen har ju redan tagit Alliansens budget.

Fram till april 2015 gäller Alliansens budget. Regeringen måste hålla sig till budgetramen. De måste dock inte genomföra Alliansens politik och innehållet i budgeten i alla delar. Jag antar att regeringen försöker genomföra så lite som möjligt av Alliansens politik och så mycket som möjligt av sin egen politik. I vårbudgeten kan de ta in alla reformer som de vill genomföra. Finansieringen måste dock ske på annat sätt än genom höjning av inkomstskatter.

Regeringen kan inte höja inkomstskatterna förrän i höstens budget 2015, alltså till 2016. Däremot så kan man höja andra skatter, till exempel moms och arbetsgivaravgifter. Regeringen kanske bara kan genomföra vissa eller delar av sina reformer. Stora delar av reformerna skulle dock finansieras på annat sätt än genom höjning av inkomstskatter.

Det blir intressant när regeringens vårbudget presenteras. Reformer har fördröjts och justeringar av skatter och avgifter skjutits en bit in i framtiden. De delar som man inte kan genomföra under 2015 kommer att få vänta till 2016. Det är oklart vad som genomförs innan året är slut, men det klarnar med vårbudgeten.

Uppgörelsen omfattar inte förslag som ligger utanför budgeten och hur det blir med dessa avgörs av riksdagen i vanlig ordning. Förslag som ligger i budgeten kan vi nog räkna med att de genomförs. Det är mest en fråga om det blir i vårens eller höstens budget.

Mest populära

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.