Tillbaka till huvudmeny

Skattehöjningar 2015/2016

Det blir inget nyval och decemberöverenskommelsen innebär att oppositionspartier ska stötta minoritetsregeringen så att de får igenom sin budget. Hur påverkar då detta 2015? Riksdagen har ju redan tagit Alliansens budget.

Fram till april 2015 gäller Alliansens budget. Regeringen måste hålla sig till budgetramen. De måste dock inte genomföra Alliansens politik och innehållet i budgeten i alla delar. Jag antar att regeringen försöker genomföra så lite som möjligt av Alliansens politik och så mycket som möjligt av sin egen politik. I vårbudgeten kan de ta in alla reformer som de vill genomföra. Finansieringen måste dock ske på annat sätt än genom höjning av inkomstskatter.

Regeringen kan inte höja inkomstskatterna förrän i höstens budget 2015, alltså till 2016. Däremot så kan man höja andra skatter, till exempel moms och arbetsgivaravgifter. Regeringen kanske bara kan genomföra vissa eller delar av sina reformer. Stora delar av reformerna skulle dock finansieras på annat sätt än genom höjning av inkomstskatter.

Det blir intressant när regeringens vårbudget presenteras. Reformer har fördröjts och justeringar av skatter och avgifter skjutits en bit in i framtiden. De delar som man inte kan genomföra under 2015 kommer att få vänta till 2016. Det är oklart vad som genomförs innan året är slut, men det klarnar med vårbudgeten.

Uppgörelsen omfattar inte förslag som ligger utanför budgeten och hur det blir med dessa avgörs av riksdagen i vanlig ordning. Förslag som ligger i budgeten kan vi nog räkna med att de genomförs. Det är mest en fråga om det blir i vårens eller höstens budget.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.