Tillbaka till huvudmeny

SEPA – vad, hur och när?

SEPA står för Single Euro Payments Area och är ett initiativ från EU som syftar till att underlätta betalningar inom Europa. Detta genom att betalningsformaten inom EU, EES, Schweiz, San Marino och Monaco standardiseras vilket ska leda till effektivare och billigare betalningar inom Europa. Läs mer om hur det påverkar din organisation.

SEPA. Bild: Freepik
Designed by Freepik

Vad är SEPA?

SEPA står för Single Euro Payments Area och är ett initiativ från EU som syftar till att underlätta betalningar inom Europa. Detta genom att betalningsformaten inom EU, EES, Schweiz, San Marino och Monaco standardiseras vilket ska leda till effektivare och billigare betalningar inom Europa.
Detta innebär att ditt företag/myndighet/kommun/organisation påverkas om ni skickar eller tar emot betalningar i euro via fil till eller från ovan nämnda länder och regioner.

Vad innebär SEPA för företag och organisationer?

Med SEPA kommer det att bli lättare att automatisera betalningsflöden eftersom alla avgående och ankommande betalningar är i samma format. Detta är framförallt fördelaktigt för företag och organisationer som finns på flera platser i Europa som kan spara både tid och pengar tack vare SEPA. Fördelarna med SEPA är beräknade till hela 21.9 miljarder euro om året enligt en studie av PWC. Några av huvudpunkterna i SEPA-förordningen är:

 • Betalningar som sker i euro ska ske med kontonummer i interntionellt format (Iban) istället för i nationellt format (BBAN).
 • SEPA-betalning i filformatet xml i ISO20022 och SEPA Direct Debit (autogiro) är det enda godkända betalsättet från och med:
  • 1 februari 2014 i länder med euro som nationell valuta
  • 31 oktober 2016 i länder med annan nationell valuta än Euro, vilket är varför ämnet nu blivit mer aktuellt.

Visma.net Autopay är Vismas tjänst för att hantera kommunikationen mellan våra ERP-system och kundernas banker. Tjänsten säkerställer att befintliga och nya format avseende leverantörsbetalningar, alltid är uppdaterade och i överenstämmelse med lagar och regler.

[

Vad skulle ett modernt affärssystem innebära för er?
Lyssna in till något av våra webbinar.

Jag vill veta mer!

Mest populära

 • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

  Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.

 • Räknas restid som arbetstid?

  Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.