Tillbaka till huvudmeny

Så skyddar du dig mot finansiella it-brott

Visma stödjer European Cyber Security Month genom att sprida kunskap och öka medvetenheten om it-brott samt genom att ha en transparent hållning och dela information, snarare än att hålla på den.

Phishing är cyberkriminellas vanligaste verktyg
Phishing är cyberkriminellas vanligaste verktyg
 

#VismaSecurityAwareness

Vad är finansiell it-brottslighet?

Ekonomisk vinning är i princip alltid det grundläggande syftet med cyberbrott. Tillvägagångssättet kan däremot variera stort. Stulen betalkortsinformation, utpressning, identitetsbedrägerier och ransomware-attacker är några av många exempel. Den finansiella tjänstesektorn är förstås ett lukrativt mål, men den här typen av brottslighet drabbar alla. Även du kan bli offer för kreditkorts-skimming, få din virtuella plånbok bestulen eller skadas av kod som utformats för att stjäla dina lösenord.

Faktura och kärlek – vanliga täckmantlar

Det finns många tekniker för att manipulera offret till att lämna ifrån sig konfidentiell information. Om du till exempel arbetar med redovisning och betalar hundratals fakturor varje dag, är det lätt hänt att begå misstag. Du kanske får ett e-postmeddelande – från vad du tror är en leverantör – som uppmanar dig att klicka på en bedräglig länk för att komma åt den månatliga fakturan.

En annan sorts uppmärksammade bedrägerier är de som anspelar på kärlek. Intet ont anande personer blir då måltavlor för falska profiler på dejtingsajter eller sociala medier. Bedragaren bygger först upp en relation till offret, för att sedan utnyttja dennes känslor till att få en transaktion utförd.

Kunskap om it-brott skyddar dig

En framgångsrik attack kan få förödande konsekvenser för ett företag, i form av stora ekonomiska förluster och skadat anseende hos kunder, investerare och allmänheten. Drabbade privatpersoner kan upptäcka att sparkontot tömts eller att lån tecknats i deras namn efter att identiteten stulits.

Eftersom mänskliga misstag är en akilleshäl som it-brottslingen utnyttjar, är utbildning och medvetenhet viktigt. Företag behöver tala om problemet och säkerställa att anställda förstår hur de kan luras till att ändra beteende. Därtill är det viktigt att säkerhetsteamet har koll på hotbilden, utför regelbundna sårbarhetstester samt att organisationens cyberhygien är övergripande god. Banker och finansinstitut till exempel, har enorma avdelningar som dygnet runt skyddar deras infrastruktur och kunder.

Var alltid vaksam och försiktig när du handlar online, gör transaktioner, loggar in på din nätbank och statliga portaler. Använd alltid de officiella webbplatserna och var kritisk till vem du skickar pengar till och varför. Var noga med att inte klicka på misstänkta länkar, verifiera alltid avsändarens identitet och om du är osäker, be om en andra åsikt.

Vill du veta mer om hur Visma arbetar för din säkerhet? Besök Visma’s Trust Centre!

Mest populära