Tillbaka till huvudmeny

Så blir du miljövänlig – 10 snabba tips

Årets Affärsbarometer visar att nästan hälften av Sveriges småföretagare skulle ta större hänsyn till miljön om priset på miljöprodukter var lägre. Därför vill vi guida dig till att bli mer miljövänlig utan att behöva lägga mer pengar på inköpen. Här får du 10 tips på hur du blir ”miljösmartare” på kontoret!

Bli miljövänlig på kontoret
Bli miljövänlig på kontoret

Årets Affärsbarometer visar att nästan hälften av Sveriges småföretagare skulle ta större hänsyn till miljön om priset på miljöprodukter var lägre. Därför vill vi guida dig till att bli mer miljövänlig utan att behöva lägga mer pengar på inköpen. Här får du 10 tips på hur du blir ”miljösmartare” på kontoret!

Vill du också bli snällare mot miljön men vet inte riktigt var du ska börja? Här kommer tips från Naturskyddsföreningen på hur du kan bli miljövänlig på kontoret, utan att behöva lägga för stor del av din arbetstid på det. Kom ihåg att små saker gör stor skillnad i längden. Se alla tips från Naturskyddsföreningen »

1503vrtmiljval1. Välj miljömärkta produkter
Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. I andra hand rekommenderar Naturskyddsföreningen Svanen-märkta produkter.
grnamten2. Telefon- och webbmöten
Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor och du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.
grnel3. Byt till miljömärkt el
Du byter enkelt till miljömärkt el genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda miljömärkt el? Byt elbolag!
grnabestick4. Ät mer ekologiskt
Luncha grönt och fika ekologiskt. Ät vegetariskt minst två dagar i veckan och köp ekologisk mjölk, kaffe, bullar och frukt till möten. Lite dyrare, men mycket godare! Byt ut mineralvattnet som kräver en hel del energi för att produceras och transporteras och servera i stället kallt, friskt kranvatten i fina kannor. Lägg i is och citrusfrukt, gurka, citronmeliss eller frysta bär. Snyggare, billigare och helt klart bättre för miljön.
grntervinning5. Återvinn mer
Papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar. Källsortera så mycket ni kan.
grnttg6. Var miljövänlig i ditt resande
När du måste resa, välj tåget. Du minskar dina koldioxidutsläpp kraftigt, jämfört med om du tar flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljötaxi. Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan?
grncykel7. Välj cykelbud
Åtminstone när det gäller bud för närtransporter. I andra hand gäller transport som är miljömärkt.
grnsoffa8. Köp second hand
Köp begagnade eller miljömärkta kontorsmöbler. Samma sak gäller för IT och elektronik.

Små saker gör också skillnad

grndator9. Släck och stäng av elektronik
Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren. Se till att det är släckt när ingen är på kontoret. Gör det enkelt – koppla in en timer.
grnskrivare10. Inga onödiga utskrifter
Undvik pappersutskrifter och kopiering – läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Samförhandlade inköpsavtal

Visma Advantage samförhandlar inköpsavtal för ca 15 000 små och  medelstora företag. och tack vare vår samlade köpkraft kan vi få lika starka avtal och villkor som större företag. Vi erbjuder förmånliga avtal, inte minst miljövänliga sådana.

Läs mer om våra färdigförhandlade inköpsavtal

 

Följ oss för fler tips!
twitterikonlinkedinikon
Följ oss på Twitter »Följ oss på LinkedIn »


Fler gröna lästips:

Lampinfo.se

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.