Tillbaka till huvudmeny

Affärssystem – en marknad i förändring

Redan året innan dåvarande kommunikationsminister, Ines Uusman, uttalade sig om att internet var en övergående fluga i Internetworld satt Alexander Bard i Tv4:s morgonsoffa och spådde den digitala revolutionen.

En marknad i förändring
Designed by Freepik

Läser en intervju med Alexander Bard i tidningen IT.Branschen. Säga vad man vill om den mannen men han är duktig på att sticka ut sin skäggiga haka och skapa debatt. Hans engagemang i vissa ämnen visar på en djupgående kunskap och i mitt tycke är han en person som står för sina ord. Eller som han själv säger “I practice what I preach” med tillägget att det handlar om trovärdighet.

En sak som slår mig när jag läser artikeln är att Alexander Bard är duktig på att spå in i framtiden. Framförallt när det gäller digitaliseringen. Redan året innan dåvarande kommunikationsminister, Ines Uusman, uttalade sig om att internet var en övergående fluga i Internetworld satt han i Tv4:s morgonsoffa och spådde den digitala revolutionen. Bland annat menade han att i framtiden kommer många av oss leva stora delar av våra liv uppkopplade mot internet och att det då inte behövs böcker för att sprida information. Det låter som en självklarhet idag men inte 1996 då det endast fanns ca 500 000 webbplatser i hela världen jämfört med dagens cirka 1 miljard.

Redovisningsbranschen går samma väg som rese- och taxibranschen

Även i denna artikel spår han in i framtiden och påstår att administrations- och kontorsarbeten kommer till stor del försvinna. Han underbygger sitt resonemang med att nu när alla kan fotografera sina kvitton med en smartphone och sköta allt automatiskt via en app så behövs ingen revisor för att sköta processen. Han jämför med taxibolagen som blivit konkurrensutsatt av nytänkande aktörer som Uber. Samma sak med resebyråerna som han också tror kommer försvinna såsom skivaffärerna gjorde. Alexander Bard menar att alla mellanhänder ryker i varje system.

Nu var denna spaning kanske lite feg för att komma från Alexander Bard. Uber och Airbnb har redan revolutionerat taxi- respektive resenäringen. Redovisningsbranschen kommer få allt tuffare och de som arbetar som revisorer måste börja addera mervärden i sin tjänst…

För precis som Bard är inne på, så kan reseräkningen göras utan att klistra kvitton, och tidsrapporteringen har sedan länge sagt hej då till stämpelklockor.

Reseräkning och utlägg så mycket lättare

Mest populära

  • Strax dax för semesterårsskifte

    I alla fall, för företag och organisationer med semesterår (1 april – 31 mars) är det strax dax, att göra ett semesterårsavslut. Det görs efter aprillönen, så att eventuella avvikelser och uttagna semesterdagar i mars, finns registrerade i lönesystemet.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.