Tillbaka till huvudmeny

P27 läggs ner – vad händer nu?

P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

P27 är ett projekt där sex banker – Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB, OP Financial Group och Danske Bank – gått samman för att bygga en gemensam betalningsinfrastruktur för Norden. Projektet startade 2019 med syftet att bygga världens första gränsöverskridande betalningsplattform i realtid.

Alltför optimistisk tidslinje

Sedan dess har förutsättningarna förändrats. Nya krav och regelverk har utmanat P27:s verksamhetsmodell, däribland Swish. Det faktum att P27 inte kommer att hantera Swish-flödet i Sverige och beslutet från den danska banksektorn att gå vidare med andra betalningslösningar har satt företaget i en ny position, skriver man på P27:s officiella webbsida. 

–  Vi för nu en dialog med våra ägarbanker för att utvärdera de bästa alternativen framöver. Vi har en stark bankgemenskap i Sverige som alltid har tagit ett gemensamt ansvar för att säkerställa en motståndskraftig och robust betalningsinfrastruktur, säger Paula da Silva, vd för P27 i ett pressmeddelande.

Vidare konstaterar hon att P27 hade en för optimistisk tidslinje samt att deras vision var för ambitiös och komplex. P27 ska nu omvärdera sin framtida ambition på den nordiska betalningsmarknaden.

Vad betyder det för dig med Visma Affärslösningar?

P27 är ägare till Bankgirot och de två bolagen kommer att fortsätta att samarbeta för att se till att den nuvarande betalningsinfrastrukturen är i drift så länge det behövs. Att P27 ligger på is innebär att du som kund inom Visma Affärslösningar fortsätter att hantera fakturor via Bankgirot. 

– Många av våra kunder inom offentlig sektor har valt att gå över till vår lösning AutoPay för att bli redo för P27. Det är fortfarande en tidseffektiv lösning för säkra och snabba bankflöden, oavsett om du behöver bli redo för P27 eller inte. Rekommendationen är fortfarande att gå över till AutoPay för att digitalisera flödena, säger Carl Stern, produktmarknadschef för Visma Affärslösningar. 

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.