Tillbaka till huvudmeny

“Om 5 år kommer SaaS vara vanligare än OnPrem”

På Visma sker det ett konstant utveckling- och förbättringsarbete för att hela tiden ligga i framkant och erbjuda sina kunder bästa möjliga lösningar. Men det är också en svår balansgång då innovationskraften måste gå hand i hand med säkerhet, kompabilitet och omvärldens förväntningar.

Nu efterfrågas SaaS-lösningar i stort sett i alla upphandlingar som Visma deltar i.
nu efterfrågas SaaS-lösningar i stort sett i alla upphandlingar som Visma deltar i.

Vi har pratat med Kristina Martinsson, Product & Development Manager på Visma PubliTech, för att höra mer om Visma Affärslösningar och deras utvecklingsarbete i en bransch som snabbt rör sig framåt. 

Visma Affärslösningar består av tre olika delar – Redovisning & Reskontra, Budget & Prognos samt Inköp & Faktura. De bygger även integrationer med andra produkter, dels de som tillhör Visma och dels utomstående system och produkter. De senaste åren har man satsat stort och genomfört flera omfattande projekt.

En stor del av arbetet sker i bakgrunden och är inte nödvändigtvis något som kunderna märker av i sin interaktion med systemen. Målet är fortsatt att automatisera så mycket som möjligt samt skapa processer och system så att kommuner och regioner får en sömlös upplevelse, oavsett uppgiften.

Säkerhet och kvalitet är i fokus

Visma Affärslösningar arbetar i huvudsak med fyra fokusområden när det gäller utveckling; SaaS- och molnlösningar, användarvänlighet, digitalisering/automation och säkra integrationer/API:er. 

Gemensamma nämnare för samtliga områden är säkerhet, trygghet och stabilitet. 

– Säkerhet ligger i vårt DNA, det jobbas inte bara med då och då. En viktig del i utvecklingsarbetet är också att interagera med våra kunder, för att hela tiden förbättra våra tjänster och produkter, säger Kristina. 

En annan del som är central i utvecklingsarbetet är kvalitetssäkring.

 – Vi har personer i vårt team som bara arbetar med kvalitetssäkring. Sen skapar vi även automatiska kvalitetssäkringar som ser till att alla processerna fungerar som tänkt. Om det mot förmodan skulle uppstå något fel är vi snabba med att rätta till det, berättar Kristina.

Offentliga sektorn omfamnar SaaS

Nästan alla företag inom den privata sektorn använder idag SaaS-lösningar, i någon form. I den offentliga sektorn har inte utvecklingen gått lika skyndsamt, men det pågår en snabb förändring. 

Bara för ett år sedan efterfrågade kommuner och regioner inte SaaS-lösningar i upphandlingar, men nu efterfrågas SaaS-lösningar i stort sett i alla upphandlingar som  Visma deltar i.

– Om bara fem år kommer det vara vanligare med SaaS istället för OnPrem. Det kommer att ta tid för kommunerna att ställa om, men vi på Visma har lång erfarenhet och är med hela vägen in i mål, säger Kristina.

Det ska bli ännu enklare för användarna

Visma Affärslösningar har flera spännande projekt på gång. Kristina berättar att de bland annat håller på att utveckla en helt ny cloudtjänst för Budget & Prognos. Den gamla produkten kommer inte försvinna, utan fortsätta finnas tillgänglig för kunder som behöver den. 

– Ett annat spännande projekt är att vi bygger ny funktionalitet för extern fakturahantering med attestflöde. Ett helt nytt och mer modernt gränssnitt. Och även med möjlighet att attestera fakturor för betalning via mobilen, berättar Kristina.

Utvecklingsavdelningen jobbar samtidigt med att anpassa Vismas produkter till att hantera betalning i XML-format. Något som krävs i och med att bankerna går samman i en gemensam betalningsplattform, P27 Nordic Payments Platform.

– För oss är det viktigt att vara en trygg partner för alla våra kunder. Vår vision är att alltid finnas tillgängliga och tillsammans med dem driva utvecklingen framåt. Man får inte heller glömma bort alla erfarenheter som sitter i väggarna. Det är mot dem vi kan luta oss när vi blickar framåt, avslutar Kristina.