Tillbaka till huvudmeny

Nyfunnen kärlek! | Ylläs-Levi

Följ med våra svenska deltagare i utmaningen att gå från nybörjare på längdskidor till att under tre månader tränas inför Visma Ski Classics 70 km långa lopp, Ylläs-Levi. I det andra inlägget i Ylläs-Levi serien får du nu möta Patricio, den andra av våra svenska deltagare som blivit riktigt förälskad i kyla, stakning och långa distanser!

Patricio Beck
Roll i Visma: Technical Support Manager, Visma Movenium
En av de svenska deltagarna i projekt Ylläs-Levi

Det har snart gått tre månader sedan jag fick beskedet om att jag hade blivit antagen till Project Ylläs-Levi, sista etappen i Visma Ski Classics 2019. Min första tanke var – vad är det jag har gett mig in på, den andra- kommer jag att klara av den här utmaningen med allt vad den innebär. Okej, den andra var faktiskt – det här är helt galet, är det för sent att backa ur?

Jag har i skrivande stund hunnit avklara 15 mil, de allra första i min skidkarriär. Mina gamla meriter från skoltiden kan jag nog inte tillgodoräkna mig. När jag tänker tillbaka på min första vända i spåret är det med en skräckblandad förtjusning. Idag, bara kort tid senare ser jag fram emot nästa tillfälle, för att kunna fortsätta utvecklas och lära känna min kropp på en helt ny nivå.

Av nötandet i Täby Konstsnöspår har jag fått bekanta mig närmare med stakning, diagonal åkning (med och utan stavar) och stakning med frånskjut. Som miljöombyte från konstsnöspåret har längdparadiset i Hälsingland gett mig fler mil i benen och härliga naturupplevelser. Det har gett mig lite försmak på vad som väntar första helgen i mars då jag ska köra första loppet för säsongen, Vasan! Jag har tagit med mig tekniken från träningarna upp till “lätta femton” i Harsa. Där jag fått en förståelse för att det är tekniken som kommer vara avgörande för min fortsatta åkning. Att åka “lätta femton” med sina 477 meter över havet på pannben är en utmaning. Med tekniken är det en upplevelse, både för kropp och själ. En insikt efter helgens träning är att jag inför kommande utmaningar kommer behöva både pannben (för mina finska läsare “sisu”) och teknik. En annan insikt är kosten, vilken effekt den har på långa distanser och hur viktigt det är att fylla på med rätt bränsle. Jag uppskattar nu både blåbärssoppa och kanelbullar mer än någonsin! 

Det bästa tipset jag kan ge till dig som har tänkt att bekanta dig med längdskidor, se till att ta dig ut i spåret!

Det jag kommer fortsätta fokusera på kommande veckor är balans och teknik, då jag som gröngöling ska beta av både Ylläs-Levi (70 km) och Vasaloppet (90 km) inom samma kvartal. Mina coacher Peter och Anders (som jag tror föddes med skidor under fötterna) har under träningarna gett mig värdefulla tips och mycket motivation till att jag nu tror att jag faktiskt kommer ta mig i mål.

Det bästa tipset jag kan ge till dig som har tänkt att bekanta dig med längdskidor, är att se till att ta dig ut i spåret. Ha på dig varma lager på lager av kläder och satsa på bra stavar så du lär dig att staka. Kom också ihåg att ha kul och att det är riktigt bra träning!

Läs mer om projektet och våra deltagare här!

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.