Tillbaka till huvudmeny

Nyårslöfte: Öka andelen e-faktura!

Nytt år, nya utmaningar. Genom att gå över till e-faktura kan du effektivisera din fakturahantering med 35 procent så varför inte satsa på att öka andelen e-faktura under 2017? Läs vidare för att få tips om hur du sätter igång och hur du lyckas!

De senaste fem åren har elektroniska fakturor slagit igenom på bred front. De organisationer som har kommit längst i processen att övergå till elektronisk fakturahantering har upp mot 90 procent e-fakturor. Hur stor andel har ni? Känner ni att det börjar bli dags att sätta som mål att öka andelen e-faktura under 2017? Här kommer några tips på hur man lyckas!

E-faktura kostar betydligt mindre att hantera

Vår analys visar att en försiktig siffra för kostnaden att hantera en faktura manuellt är 60 kronor, motsvarande siffra för en elektronisk faktura är 5 kronor.

Men enligt andra källor kan en manuellt hanterad faktura mycket väl kosta mellan 200-700 kronor.

När Apoteket ville få ner kostnaderna genom att höja andelen e-fakturor och därmed få ökad automatisering och bättre kontroll på inköpen valde man att öka andelen e-fakturor från leverantörerna. På bara tre månader gick verksamheten från en e-fakturaandel på runt 20 procent till över 50 procent.

Fakturahanteringen effektiviseras med 35 procent genom e-faktura

När vi undersökte hur lång tid det tog användarna i Visma Proceedo att hantera elektronisk faktura jämfört med skannad så visade det sig att skannade fakturor tog i snitt 6 dagar att hantera medan motsvarande siffra för e-faktura var 3,9 dagar.

Genom att gå över till e-faktura kan du alltså effektivisera din fakturahantering med 35 procent.

Gör som Apoteket, sätt upp tydliga mål

Istället för att ha en generell målsättning om att öka mängden e-fakturor satte Apoteket målet att e-fakturaandelen skulle öka till 50 procent.

– Genom att ha ett väldigt tydligt mål från början fick vi ett stort engagemang inte bara i projektgruppen utan även ute på avdelningarna. Alla var på det klara med vad vi ville åstadkomma, hur vi skulle ta oss dit och vad det skulle ge, säger Annika Johansson, inköpschef på Apoteket.

Kundcase

Så ökade Apoteket andelen e-fakturor på kort tid med Visma Proceedo!

Vi har tagit fram en guide med tips på vad man bör tänka på vid övergången till e-faktura. Guiden innehåller:

 • Vad är e-faktura?
 • Fem saker att tänka på vid val av lösning för e-fakturahantering.
 • Starta upp projektet: hur går man tillväga och vad krävs för att lyckas.

Ladda ner ”Smartare fakturahantering”!

Relevanta länkar:

Så ökade Apoteket andelen e-fakturor på kort tid med Visma Proceedo

Mest populära

 • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

  När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

 • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

  Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

 • Räknas restid som arbetstid?

  Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.