Tillbaka till huvudmeny

Nya regler för dygnsvila – det här gäller

Regelbunden vila är avgörande för att kommuner och regioner ska kunna erbjuda invånarna trygga och säkra tjänster. Från och med 1 oktober 2023 gäller nya regler för dygnsvila.

SKR och Sobona har gjort bedömningen att de nuvarande reglerna om dygnsvila inte uppfyller de minimiregler som anges i arbetstidsdirektivet. Nu har parterna gemensamt avtalat om nya bestämmelser som ska uppfylla direktivets krav. 

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

Här hittar du SKR:s sida med svar på vanligt förekommande frågor om de nya reglerna

Webbinar : Hur påverkar de nya reglerna för dygnsvila din schemaläggning?

Jobbar du inom offentlig sektor och har schema- och bemanningssystemet Medvind? Då får du inte missa vårt kostnadsfria webbinar torsdagen den 11 maj. Vi går igenom förändringarna som behöver göras i Medvind i samband de nya reglerna. Vi kommer också dela med oss av lite inspiration kopplat till hur olika funktioner i systemet kan hjälpa till och hur ni kan tänka nytt kopplat till schemaläggningen.

Anmäl dig

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.