Tillbaka till huvudmeny

Nollräntan – Gratis att låna?

Riksbanken sänkte för en tid sedan reporäntan till noll. Innebär det att det är gratis för hushåll och företag att låna? Nej, så är det inte riktigt. Hushåll och företag får betala något mer än noll. Riksbanken planerar dock att hålla en nollränta ända till inflationen tar fart. Många tror därför att vi kan vänta oss en lång period av låga räntor.

Ska man då spara, amortera, investera och/eller låna? Avsikten med nollräntan är nå inflationsmålet om 2 %. Inflation är det samma som att pengarna minskar i värde.

Att spara är att flytta sin konsumtion till ett senare tillfälle. Många banker ger noll i inlåningsränta. Att spara till nollränta samtidigt som det finns inflation innebär att utrymmet för konsumtion minskar. Dessutom så kanske du har mer värde av att konsumera nu än i framtiden? Men givetvis så kan det vara tvärtom. Du kanske behöver ha pengarna till nästa investering, till pensionen eller till drömresan. Då gäller det att se till att man får någon rimlig avkastning. Det finns gått om möjligheter till att få mer än noll i avkastning. Om inte annat så finns där bankkonton som omfattas av insättningsgarantin och som ger drygt 1 % i ränta. Inte mycket men mer än noll, enkelt och utan risk.

Förmodligen så betalar du mer i ränta på lånen än vad du kan få vid sparande. Detta skulle kunna vara ett argument för att amortera istället för att spara. Är du/din egendom för högt belånad så tycker jag att det är en bra idé. Det är dock viktigt att du ser till att du har kvar pengar att röra dig med. Det är långt ifrån säkert att du kan ”ta tillbaka amorteringen” om du behöver pengarna till konsumtion. Allt för många (företag och privatpersoner) sitter med fastigheter som är relativt lågt belånade samtidigt som de har ont om kapital att röra sig med. ”Cash is King!”

Deflation innebär att pengarna blir mer värda och att du får mer konsumtion/investering om du väntar. Vi kan räkna med att Riksbanken gör vad de kan för att bekämpa deflation och nå inflationsmålet. Långvarig deflation torde inte vara sannolik. Men samtidigt så beror det på vad du ska investera i och om du kan/vill vänta. Vi kan vara ganska säkra på att de mobiltelefoner som säljs idag kommer att vara betydligt billigare om ett år. Men vill du vänta ett år? Vill du över huvud taget köpa en gammal telefonmodell? Ja om du står ut med det så får du i så fall väldigt bra indirekt avkastning. Men varför köper du då inte förra årets modell idag? Detta dilemma hamnar du bara i om investeringen avkastar mindre än vad den minskar i värde. D.v.s. dåliga investeringar ska du vänta med!

Om du har möjligheten att investera i något som ger bra avkastning så har du guldläge. Kanske ska du till och med låna till att investera? Det är inte gratis att låna, men billigt! Det är få av oss som vet en investering som är säker och ger bra avkastning. Där finns alltid en risk. Om du har bestämt dig för att ta risken, så varför vänta? Vilka förutsättningar ska bli bättre?

Mest populära