Tillbaka till huvudmeny

Med färre avbrott och pålitliga system blir arbetsdagen effektivare  

Fyra av tio drabbas av tekniska problem varje dag och var tredje blir avbruten av kollegor fler än 10 gånger per dag, enligt en undersökning Visma gjort. Vad kan man göra för att minska avbrott och öka effektiviteten?

Hur många av er har problem med projektorstrul vid presentationer, ljudproblem vid webbmöten eller skrivare som strular? Att bli avbruten av systemstrul eller dålig internetuppkoppling verkar vara den mest förekommande anledningen till att effektiviteten på arbetsplatsen försämras. Enligt en undersökning Visma gjort, drabbas fyra av tio av tekniska problem varje dag. Förvisso förlorar man uppskattningsvis upp till 10 minuter om dagen men när man väl blir avbruten så tar det också tid att komma tillbaka till arbetseffektiviteten. Studier visar att det tar 25 minuter att återfå fokus.

5 tips på vad du kan göra för att minimera tekniktrubbel:

 1. Satsa på pålitliga system med garanterad tillgänglighet 24/7 när du investerar i webbaserade arbetsverktyg.
 2. Ha koll på schemalagda driftstopp vid uppgraderingar så att du kan planera ditt arbete därefter.
 3. Var noga med att kravställa pålitlig leverans och 24/7 drift i ett s.k. SLA-avtal.
 4. Vid nätverksproblem anmäl det genast till din interna it-supporten så att de kan snabbt undersöka och åtgärda problemet.
 5. Sätt upp smarta Tips & Tricks-guider i konferensrum eller skrivarrum som hjälper felsöka och åtgärda de oftast förekommande felen.

Sitter du i ett öppet kontorslandskap och blir avbruten av kollegor?

Då är du inte ensam. Var tredje blir avbruten fler än 10 gånger per dag. Det kan kännas mycket och jobbigt men se det som en komplimang och tänk på att de uppskattar att du tar dig tid att hjälpa till. Vissa saker får man bara stå ut med. Du själv kanske behöver hjälp ibland när du t ex drabbas av systemstrul och då är det tacksamt med behjälpliga kollegor, eller hur?

Ibland är det dock viktigt att man får jobba ostört och då är vårt tips att smita undan till ett tyst rum eller jobba hemifrån om företagspolicyn tillåter det. Är tysta rummet upptaget för tillfälle så kan du sätta på stora hörlurar och spela din favorit musik i kombination med gratistjänsten Coffitivity eller Spotify-spellista som t ex den här Deep focus  – du fokuserar bättre och blir inte avbruten när folk ser att du har hörlurar på.

Det var våra knep, har du egna som du vill dela med dig? Skriv de gärna i kommentarsfältet.

Vi på Visma är experter på molnbaserade system och lösningar och har självklart tillgänglighet och effektivitet i fokus. Vill du veta mer om hur du lyckas garantera 24/7 drift för webbaserade arbetsverktyg eller vad man ska tänka på när man utvärderar användarvänlighet så kan du mejla oss på [email protected].

Fler effektivitetstips hittar du i vår kostnadsfria eBook ”10 enkla knep som gör din dag effektivare. Och roligare.”

Ladda ner eBook

Mest populära

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.