Tillbaka till huvudmeny

Med en jämställd ledning visar vi vägen till attraktiva IT-jobb

Jämställda bolag presterar bättre och är mer lönsamma, det finns bevisat i forskning. Vi som IT-bolag jobbar för att visa att IT-jobben är attraktiva för både kvinnor och män. Och det bästa sättet att göra det på är att “leva som man lär”.

Richard Börjesson, VD, och Berit Backvid, affärsområdeschef på Visma Consulting

Jämställda bolag presterar bättre och är mer lönsamma, det finns bevisat i forskning. Tittar vi på IT-branschen så har den en bit kvar att gå. Vi som IT-bolag har ambitionen att vara goda förebilder för unga, vi jobbar för att visa att IT-jobben är attraktiva för både kvinnor och män. Och det bästa sättet att göra det på är att “leva som man lär”.

Visst stämmer det att det är fler killar än tjejer som pluggar på systemvetarlinjerna och som därefter söker utvecklar- och arkitektjobben hos oss. Visma vill visa att IT-jobben är värda att satsa på, för alla oavsett kön. Vi har ett nära samarbete med högskolor och universitet i vårt employer branding-arbete. Och vi engagerar oss i olika projekt som stöttar mångfald och jämställdhet. Vi vill visa att Visma är en attraktiv arbetsgivare för individer – både män och kvinnor – som vill ha möjlighet att förena ett kvalificerat, utmanande jobb med en rolig fritid och ett fint familjeliv.

Väl sammansatt ledning

Vi på Visma Consulting är stolta över att i vårt IT-konsultbolag kunna visa fram en ledningsgrupp som består av fem kvinnor och tre män. Bland våra teamledare och projektledare är fördelningen 50-50.

I vårt rekryteringsarbete letar vi efter kompetens ‒ vi vill ha rätt person på rätt plats.

‒ Om man har ett öppet sinne och rekryterar kompetens, så får man i förlängningen mångfald och jämställdhet. Med det sagt så behöver man samtidigt vara observant på om det blir snedfördelningar och agera utifrån det, säger vår VD Richard Börjesson.

‒ Att vi har en väl sammansatt ledning, både vad gäller kön, kompetens och personliga egenskaper, bidrar till engagemang och driv i ledningsarbetet. Och jag är säker på att detta färgar av sig på hela bolaget och är en av orsakerna till att medarbetarna i Visma Consulting trivs, säger Berit Backvid, chef för ett av våra affärsområden.

Vismas engagemang

Visma är en av sponsorerna till konferensen Women in Tech som hålls i Stockholm för sjätte året i rad på Internationella Kvinnodagen 8 mars. Visma vill med sin medverkan uppmuntra till mer jämlikhet i branschen och att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen.

Visma är partner till Hello World!, en ideell förening som “tänder digitala stjärnor” genom att under läger och meetups samla tjejer och killar med olika bakgrund, som får prova på digitala verktyg och i förlängningen väcka deras intresse för IT som framtida yrke.

Visma är partner med #Shesgotthis – en ideell organisation som genom forskning och kunskapsspridning syftar till att bekämpa omedveten diskriminering och könsstereotyper i näringslivet.

Visma har sponsrat SHE Conference, Europas största konferens kring mångfald och jämställdhet, som hölls i Oslo 6 mars.

Nyfiken på Visma? Läs om hur det är att jobba hos oss!