Tillbaka till huvudmeny

Karriärbyte – Från revisor till Management Trainee på Visma

Det har blivit dags för mitt andra bloginlägg i Traineebloggen. Jag kommer den här gången att först beskriva agendan för det andra projektet. Därefter kommer jag att berätta om det stora beslutet jag fattade ungefär ett år sedan det vill säga då jag bestämmde mig att inte följa den ursprungliga karriärplanen som jag hade tänkt […]

Det har blivit dags för mitt andra bloginlägg i Traineebloggen. Jag kommer den här gången att först beskriva agendan för det andra projektet. Därefter kommer jag att berätta om det stora beslutet jag fattade ungefär ett år sedan det vill säga då jag bestämmde mig att inte följa den ursprungliga karriärplanen som jag hade tänkt mig under studietiden.

Det finns säkert fler studeranden som för tillfället bollar med samma tankar som jag hade då; vilket företag kommer att erbjuda mig mest intressanta arbetsuppgifter och vilka karriärutvecklingsmöjligheter har jag inom bolaget? Till dessa tankar återkommer jag efter en kort beskrivning av det andra projektet.

Efter att första projektet på Skøyen i Oslo var över var det dags att byta land. Idag sitter jag på Visma Proceedo Ab i Stockholm. Bolaget driver en e-handelstjänst som är baserad på en molnlösning som effektiviserar processerna för avtalshantering, inköp, beställning och fakturering. Nu jobbar jag med ett internt projekt där jag ska hitta en lösning för att förenkla och automatisera bolagets faktureringsprocess. Då den nya processen är på plats kommer kvaliteten på försäljningsdatan att förbättras, vilket gör att vi kan utföra mera omfattande analyser jämfört med det som är möjligt idag. Hittills har projektet varit enormt givande men det återstår ännu många utmaningar för att få alla bitar att falla på plats.

Men för att återgå till det andra temat, d.v.s. de frågeställningar jag hade innan jag började söka mitt första jobb som motsvarade min utbildning. Jag hade planerat att att jag skulle skaffa mig ett jobb i ett Big Four-bolag. Min tanke var att genom att välja denna karriärstig skulle jag kunna utveckla min kompetans, få ta del av diversifierade uppdrag i både stora börsbolag och i mindre enheter, varefter jag skulle ha möjligheten att styra in mig på ett område som jag intresserade mig mest för. Och ett tag blev det faktiskt så; jag fick möjligheten att jobba ett halft år på ett Big Four bolag i Finland i väntan på Visma trainee-programmets början. Samtidigt kände jag att jobbet som revisor inte riktigt motsvarade mina förväntningar och nu med facit i handen känner jag att Visma Management Trainee programmet har uppfyllt alla de önskemål jag hade som studerande. Jag får vara med om varierande projekt där personligt ansvar står i centrum. Man blir utsatt för mångfacetterade och utmanande problem som möjliggör en ständig utveckling. När man nu har kommit halvvägs i det andra projektet blir det allt lättare att upptäcka skillnader mellan dessa två karriärbanor och känna att jag fattat det rätta beslutet.Summa summarum våga prova något utanför din comfort zone, våga hålla ögonen öppna för olika karriärsalternativ; planera inte för mycket!

//Mikael Jansen

Mest populära