Tillbaka till huvudmeny

Hur utvecklas man som Management Trainee på Visma?

Hur utvecklas man som Management Trainee på Visma? Vi frågade våra Management Traineer Jakob och Emil som berättar vad deras år hitintills har inneburit och vad de arbetat med under deras projekt.

Fler kvinnor än män har än så länge lönkompetens
Fler kvinnor än män har än så länge lönkompetens

Vismas Management Traineer Jakob och Emil berättar vad deras år har inneburit hitintills och vad de arbetat med under deras projekt. 

Jakob om personlig utveckling

Medan Visma som företag gynnas av de strategiskt viktiga projekten som utförs så är det också viktigt att poängtera hur oerhört utvecklande detta program är för oss trainees. Framförallt så får man under relativt kort tid testa på arbete inom flera olika områden, vilket leder till en bred kunskap nyttig oavsett framtida roll. Denna variation ger också en god möjlighet att utforska vad man vill arbeta med i framtiden, vilket är bra ifall man som jag är lite osäker på den fronten.

När det kommer till personlig utveckling är traineeprogrammet mycket mer än själva projekten, du får bland annat testa att bo och arbeta i olika länder. Genom mina projekt har jag samarbetat med personer från hela Nordeuropa, bott i Nederländerna och Norge, besökt ett av våra rumänska kontor, och jag kan berätta att det varit lika intressant som lärorikt att uppleva dessa kulturella skillnader. Sedan får man genom programmet även ta del av konferenser och utbildningar, vilket alltid uppskattats från oss trainees. 

Jakob Hedström, Management Trainee på Visma 2019/20

Vad har varit din största utmaning hittills, och hur har du hanterat det?

I och med att man börjar om på ett nytt projekt varannan månad är en ständigt återkommande utmaning att forma ett scope för vad som förväntas från projektägare och övriga intressenter. Detta kan vara utmanande då ett projekt kan locka intressenter från en rad olika funktioner med deras separata önskemål. Det kan vara svårt när man är ny inom projektet och ännu inte har bildat sig en uppfattning om vad som är möjligt. Min rekommendation är då att samla intressenterna några dagar in på projektet och tillsammans forma en vision för projektet, och därefter kontinuerligt kommunicera vad du gjort och vart du är påväg. Detta för att försäkra sig om att du är på rätt väg.

Alla Vismas Management Traineer 2019/20

Emil berättar om sina 3 projekt

Mitt första projekt var på Vismas Corporate Security enhet där jag skulle organisera Vismas deltagande i Europeiska Cybersäkerhetsmånaden i oktober. Projektet hade en riktig rivstart, oktober var bara en månad bort när jag satte igång så det var ont om tid för orientering på min nya arbetsplats. Uppdraget var tredelat: Anordna interna event på så många Visma kontor som möjligt för att uppmärksamma IT-säkerhet. Förbereda deltagande i externa event och sociala medier genom att ta fram kampanjmaterial och sköta logistiska planeringen. Sist men kanske viktigast och mest omfattande: ta fram en IT-säkerhetskurs som skulle distribueras till alla 10 000 anställda på Visma. Den främsta erfarenheten jag tar med mig från detta projekt är hur man projektleder många personer på ett smidigt sätt – se till att alla medverkande är uppdaterade och följer tidsplanen, samt ser till att alla får möjlighet att avrapportera och ställa frågor utan att det är för mycket tidsspill.

Andra projektet i Växjö

Mitt andra projekt blev ett stort miljöombyte, där jag gick från att ha jobbat i ett större team i Oslo till att bedriva ett utredningsarbete av affärsmodellen för en bokföringsmjukvara hos Spcs i Växjö. Hur bör produkten paketeras, vad för funktionalitet efterfrågar våra kunder, hur länge används produkten och vad är anledningen till att kunder sluta använda den? Svaren till dessa frågor och flertalet andra användes som material för att ge en rekommendation om en framtida affärsmodell. Mycket av den erfarenhet som jag tar med mig relaterad till detta projektet var på ett personligt plan, att snabbt få ett nätverk på plats i en arbetsplats och stad där man inte känner någon sedan tidigare. 

Emil Mårtensson berättar om sina olika Management Trainee projekt

Nuvarande projekt som kravställare

Mitt nuvarande projekt är på Visma Financial Solutions, där jag agerar kravställare och produktutvecklingsledare för en ny hemsida och plattform för inkassohantering åt småföretagare.

En erfarenhet jag tagit med mig genom alla projekt är att det är viktigt att tidigt säga till när man nått en vägg som man inte kan ta sig förbi, att sträcka ut en hand när det behövs. Det är också bra att ifrågasätta en plan om man tycker något inte är rimligt – kanske är scopet för brett eller så har man bett om en specifik lösning utan att tänka på om det är rätt för problemet. Ifrågasättande är något som visar på att man är uppmärksam och ansvarstagande, för när man väl ifrågasatt något är det såklart bra om man även har ett förslag på vad man kan göra annorlunda. Visma är ett företag där man som anställd uppmuntras till att pröva sina idéer.

Tack Jakob och Emil för att ni delar med er av era erfarenheter. Är du nyfiken på att läsa ännu mer om Vismas Management Trainee program eller något av våra andra studentmöjligheter? Här hittar du all information!

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.