Tillbaka till huvudmeny

Hur svårt kan det vara?

Semestern är över och och bankkontot har sett bättre dagar. Mina intentioner i början av sommaren var goda men höll inte hela vägen. Så frågan är vad man gör när utgifterna hotar att bli större än planerat.

Välkommen tillbaka till verkligheten. Semestern är över för de flesta och förutom de vanliga vardagsrutinerna är det även dags att räkna hur många kronor man ligger minus eller plus i semesterkassan.

Jag är ganska nöjd. Ligger en halv klänning minus. Det var inget spontanköp men den kostade som två. Just idag känns det värt det och den minusposten tänker jag kompensera med matkassan. Det är också helt ok. För jag är ingen gourmand. Äter gärna havregrynsgröt till frukost. Det är enkelt nyttigt och går snabbt.

När budgeten inte går ihop så är mitt bästa råd att tänka lite så. Vad är viktigast för dig? Var kan du tänka dig att spara in? Är den där klänningen värd att försaka vällagade middagar för? Eller måste jag prioritera bort något ännu viktigare? Då är den kanske inte värd det.

I somras frågade en radiojournalist mig hur svårt det egentligen kan vara att hålla en budget. Själva ekvationen är ju väldigt enkel. Spendera mindre än vad du får in. Det är samma ekvation som när du vill gå ner i vikt – men omvänt. Gör av med mer än vad du tar in.

Trots de två enkla ekvationerna så går de flesta av oss varken omkring i våra önskekroppar eller med ett fett bankkonto. I det senare fallet så blir vi till och med allt sämre. Svenskarnas skulder ökar och många har svårt att klara av en oförutsedd utgift på 10.000 kronor eller mer.

Varken jag eller mina kollegor har facit i handen för just dig och din ekonomi. I likhet med andra förändringar som måste till så gäller det att hitta ett sätt som passar just dig och din situation. Men genom att göra och följa en budget har du lagt en bra grund för en bättre ekonomi. Steget därefter blir att ändra vanorna och tankesättet och det är där det kan bli lite klurigt.
Det är där man bör stanna upp och fundera. Vad är viktigt för mig? På vad ska jag lägga mina pengar, vad kan jag inte leva utan?

Nu är ju inte kost och träning vår profession men egentligen gäller väl samma sak där? Var ska jag använda mina kalorier, vad vill jag inte försaka och vad kan jag dra ner på i övrigt för att få äta den där härliga chokladglassen med gott samvete?
Så enkelt och samtidigt väldigt svårt.

Maria Blomqvist
Budgetförespråkare och glassälskare
Visma Collectors