Tillbaka till huvudmeny

Hur mår mellanchefen egentligen?

Av alla kontorsarbetare är det mellancheferna som löper högst risk att drabbas av utbrändhet. Det enligt ny forskning från Slack Technologies.

Undersökningen visar att mellanchefer upplever press både uppifrån och nerifrån i organisationen, och ofta hamnar i kläm, samtidigt som de är ensamma i sin roll. 

43 procent utbrända

Slack har frågat mer än 10 000 kontorsarbetare i USA, Australien, Frankrike, Tyskland, Japan och Storbritannien om hur de upplever sin vardag. Så mycket som 43 procent av mellancheferna uppgav att de var utbrända.

“Vad vi har sett, kvartal efter kvartal, är att mellanchefer har det svårt. De är under ökad press från högre chefer att leverera i en ekonomisk osäker värld, med oro för sjunkande produktivitet, samtidigt som de hör från sina anställda att deras löner inte hänger med inflationen. Sedan pandemin startade har de dessutom i uppdrag att leda fjärr- och hybridteam, vilket kan vara en utmaning, säger Sheela Subramanian, medgrundare av Future Forum i en artikel på Bloomberg.

Mer stöd efterfrågas

Många mellanchefer saknar också stödet uppifrån och det nätverk som högre chefer ofta har. Just utsattheten och ensamheten i rollen gör att det är extra viktigt att investera i deras välmående. För att uppnå långsiktiga förändringar behöver mellanchefer även få mer stöd uppifrån.

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.