Tillbaka till huvudmeny

Häng med på skidäventyret Visma Ski Classics

I Visma Ski Classics samlas så väl elitåkare som glada amatörer i en storstilad skidfest. Genom fantastiska omgivningar i härliga och historiska miljöer kan inte beskrivas som något annat än ett äkta skidäventyr. Säsongen 2015-2016 startar i Livigno med prolog den 5 december och klassikern La Sgambeda dagen efter. Du kan också delta!

Det här är Visma Ski Classics 2015-2016

Visma Ski Classics är längdskidåkningens långloppsmästerskap. Konceptet är enkelt: flera av de mest kända och omtyckta längdskidåkarna på både herr- och damsidan samlas i ett årligt mästerskap för professionella utövare. I Visma Ski Classics hittar vi 28 stycken Pro Team, som är sponsrade lag med professionella utövare som stolt och ärofyllt har ”långloppsåkare” som yrkestitel. I mina ögon finns flera av världens vackraste skidtävlingar med i kalendern i Visma Ski Classics. Följande lopp ingår i årets säsong:

• 5 december 2015: Lagtempo prolog. Livigno, Italien. 15 km.
• 6 december 2015: La Sgambeda. Livigno, Italien. 35 km.
• 10 januari 2016: Jizerska Padesatka. Bedrichov, Tjeckien. 50 km.
• 23 januari 2016: La Diagonela. Engadin. St. Moritz, Schweiz. 65 km.
• 31 januari 2016: Marcialonga. Trentino, Italien. 70 km.
• 7 februari 2016: König Ludwig Lauf. Oberammergau, Tyskland. 50 km.
• 13 februari 2016: Toblach – Cortina. Från Toblach till Cortina, Italien. 50 km.
• 6 mars 2016: Vasaloppet. Från Sälen till Mora, Sverige. 90 km.
• 19 mars 2016: Birkebeinerrennet. Från Rena till Lillehammer, Norge. 54 km.
• 2 april: Årefjällsloppet. Åre, Sverige. 65 km.

Poäng och tröjor på 1-2-3

I årets utgåva av Visma Ski Classics kommer deltagarna och teamen att kämpa om och vinna de olika skidtävlingarna – och inte minst de fyra tröjorna som delas ut: En gul tröja till den totala vinnaren av Visma Ski Classics, en grön tröja till den med flest sprintpoäng, en rosa tröja till bästa deltagare under 26 år och en blå lagtröja till det lag som har tagit flest poäng sammanlagt under hela Visma Ski Classics-säsongen. 200 poäng delas ut till vinnaren (både på herr- och damsidan) vid seger i ett lopp.

Ett skidminne för livet

Jag ser verkligen fram emot att få följa långloppscirkusen den här säsongen. Det unika med Visma Ski Classics är att du och jag har möjlighet att utmana världens bästa långloppsåkare. Samtliga tävlingar i Visma Ski Classics är öppna för alla. I Visma Ski Classics får utövarna i världscupen möjlighet att mäta sina krafter mot de bästa långloppsåkarna. Duellerna är prestigefyllda: Det är inte längre en självklarhet att våra traditionella längdskidåkare är bättre än långloppsåkarna när det ska stakas i flera mil. Men medan proffsen gör upp sinsemellan och kämpar om poängen i Visma Ski Classics kan du anmäla dig till vilken tävling du vill och lägga nivån precis så högt eller lågt du vill. Träna målinriktat och jämför dina tider med världens bästa långloppsåkare eller ta en trevlig söndagstur med startnummer på bröstet. Oavsett av vad du väljer är deltagandet i en Visma Ski Classics-tävling ett minne för livet!

Spränger gränser

Visma Ski Classics har på många sätt bidragit till både utveckling och innovation inom längdskidåkningen. För det råder inget tvivel om att deltagarna i Visma Ski Classics är topptränade atleter – såväl mentalt som fysiskt – som verkligen spränger gränser. Tänk bara på hur långt de åker. Vasaloppet är långt. Väldigt långt. Det krävs timmar och åter timmar av specialträning för att klara den enorma belastningen det innebär att staka de 90 kilometrarna från Sälen till Mora. Den extrema stakningsträningen har utan tvivel utvecklat längdskidåkningen och bidragit till innovation. Även de som tävlar i världscupen har lagt in mer stakningsträning och blir ständigt starkare i överkroppen. Förra året intog t.ex. den schweiziska giganten Dario Cologna pallen i traditionsrika Davos. Han stakade hela vägen i vad som kallas ett kuperat kapacitetslopp. Många menar att Cologna i och med detta startade en skidrevolution. För långloppsåkarna i Visma Ski Classics kan det knappast kallas en revolution att staka 15 kilometer. Med Aukland-bröderna i spetsen är det långloppsåkarna som med tiden har banat vägen och stått för en utveckling och förnyelse av den Nordiska folksporten. Långloppsåkarna har sprängt gränserna och visat att det vi kanske trodde var fysiskt omöjligt faktiskt är fullt möjligt.

Håll ögonen på dessa kraftpaket

Vem bör du följa extra noga i år? På herrsidan är nog min favorit Tverrelvdalens stakningsmonster Petter Eliassen. Med den enorma styrkan han uppvisade förra året tror jag starkt på att det också i år blir svårt att klå den blygsamma tröndelagaren. Hack i häl följer mannen med pilotbrillorna och bronsvinnaren på femmilen under VM 2011 i Oslo, Tord Asle Gjerdalen. Ringerikes stora son har verkligen fått fart på skidorna sedan han meddelande att han skulle gå över till långlopp och Team Santander. Se också upp för en ung man vid namn Christoffer Callesen, en av många lovande skidåkare i Thomas Alsgaards Team Leaseplan Go. Med en stark andraplacering i förra årets La Diagonela, flera andra topplaceringar och ungdomströjan på samvetet är det inte otänkbart att en hårdsatsande Callesen tar steget ända till toppen. På damsidan är Team Exspirits Tuva Toftdahl Staver och den schweiziska långloppsåkerskan Seraina Boner starka. Den tidigare landslagsåkaren Toftdahl Staver har haft en fin utveckling efter övergången till långlopp och jag är mycket spänd på vad hon kan få till.

Jag är redo för en lång och actionfylld Visma Ski Classics-säsong. Nu hoppas jag att detsamma gäller för dig! Kanske ses vi ute på arenorna den här säsongen?

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.