Tillbaka till huvudmeny

Vad du bör veta inför ett nytt semesterår

Den 1 april börjar ett nytt semesterår. Malin Sebelius på Visma Enterprise delar med sig av sin kunskap om lagen och avtalen som reglerar din rätt till tid på badstranden.

Gott Nytt Semesterår ! Foto: Pixabay
Gott Nytt Semesterår ! Foto: Pixabay

Idag är det strålande solsken och vår i luften, vilket gör mig glad och upprymd. Men tyvärr måste jag dra ner persiennen för att kunna se något på min bildskärm. Tankarna drar iväg –  semester – åh, vad mycket jag vill göra! En skön semesterresa med familjen. Kanske åka till stranden i Skälderviken, påta i trädgården eller läsa en god bok under äppelträden.

Vad är semester?

Enligt wikipedia är semester en avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Den kan vara lagstiftad, ett resultat av kollektivavtal eller fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare. Semester kan också resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även för att beskriva den resa som många åker på under exempelvis sommaren eller skolornas sportlov.

Det är viktigt att både du och din arbetsgivare känner till vilka rättigheter som regleras av semesterlagen. Hur många semesterdagar? Vilken ersättning? När kan jag ta ledigt? Om du står inför uppgiften att hantera ett semesterårsskifte i lönesystemet, är det extra viktigt att ha koll på vad som gäller. Till din hjälp har jag sammanfattat de viktigaste punkterna som du bör känna till.

 

Viktig fakta inför nytt semesterår

 • Semesterår: 1 april 2017 – 31 mars 2018
 • Intjänandeår: 1 april 2016 – 31 mars 2017
 • Semesterledighet avser hela dagar
 • En arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar varje semesterår. Om anställningen påbörjas efter den 31 augusti under semesteråret har du endast rätt till 5 enligt lagen
 • Semesterlön får du bara för de dagar man har tjänat in under intjänandeåret. Resten av de 25 dagarna kallas för obetalda semesterdagar
 • Hur mycket får jag i semesterlön? Ersättningen regleras antingen i ett kollektivavtal eller i avtal med de anställda. I många fall får de som har månadslön ex. 0,8 % av sin månadslön i ett semestertillägg. Om du har rörliga lönedelar, såsom OB eller skift, får du dessutom exempelvis 12% utav dem. Procentsatser och beräkningssätt kan skilja sig beroende på kollektivavtal
 • När kan jag ha semester? Enligt lagen, om det inte står något annat i kollektivavtalet eller i ett avtalet med den anställde, ska semestern förläggas så att du är ledig minst fyra veckor under juni-augusti
 • Viktigt att alla anställda, oavsett sysselsättningsgrad, får lika lång ledighet
 • Får jag spara mina semesterdagar till ett senare semesterår? Svar: om du har rätt till 20 semesterdagar eller fler med lön, får du spara de dagar som är överskjutande för att ta ut ett annat semesterår. Du kan som längst spara dem i fem år.
 • Får jag färre semesterdagar om jag har varit sjukskriven eller föräldraledig? Semesterlagen reglerar vilken frånvaro som är semesterlönegrundande. Sjukdom är semestergrundande 180 dagar under ett helt intjänandeår. Föräldraledighet 120 dagar per barn.

Mest populära

 • Agda PS – nästa generations lönesystem

  Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.

 • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

  Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.