Tillbaka till huvudmeny

Få kommuner skickar e-fakturor till företag

I storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm är endast två procent av alla utgående fakturor e-fakturor. Det visar en undersökning från DIGG, myndigheten för digital förvaltning. Vad beror det på? Och kan den gemensamma infrastrukturen Peppol vara lösningen?

Många kommuner har kommit igång med e-faktura – men det gäller främst att ta emot e-faktura. Andelen e-fakturor som skickas från kommuner till företag är fortfarande låg. DIGG:s undersökning visar att det finns kommuner som kommit längre, men fortfarande är två av tre fakturor som skickas till företag pappersfaktura.

 – Att använda e-faktura är smidigt, säkert och kostnadseffektivt. Samtidigt har offentlig förvaltning utmaningar som hindrar dem från att ta digitala kliv. En del sitter fast i äldre stordatorlösningar som gör det svårt att bygga in modern funktionalitet. Andra har ett hopplock av lösningar och system, säger Carl Stern, produktmarknadschef på Visma PubliTech. 

Är Peppol vägen fram?

Hur ska kommuner kunna nå nästa nivå och göra utbytet av elektroniska dokument smidigare? Enligt experter på DIGG finns det stora förhoppningar på att lösningen stavas Peppol. Peppols infrastruktur för säker utväxling av elektroniska fakturor används redan av en halv miljon organisationer i Europa. Carl Stern beskriver det som en gemensam plattform för bland annat elektroniska fakturor, ett standardiserat europeiskt format som inte bara fokuserar på fakturor.

– Jag brukar beskriva Peppol som en bredare, enhetlig standard som vi ska jobba mot. På samma sätt som EU beslutade att alla mobilladdare ska se likadana ut. Om vi som systemleverantör är portalen så är Peppol själva byggnadstekniken, förklarar han.

Vill du veta mer om Peppol?

Missa inte vårt kostadsfria webbinar tillsammans med vår Visma-partner InExchange den 9 december kl 8:30-9:00. 

Anmäl dig här

Så kommer du igång att skicka e-faktura

  • Prata med din leverantör för ditt ekonomisystem hur du skapar förutsättningar för att kunna e-fakturera dina företagskunder.
  • Du kan även ta hjälp av certifierade tjänsteleverantörer inom Peppols nätverk för att e-fakturera.
  • Uppmuntra och visa era företagskunder att ni kan skicka e-faktura.