Tillbaka till huvudmeny

Expert eller superhjälte?

Under Expo Lön höll jag en föreläsning med den spännande rubriken “Expert eller superhjälte?” Syftet med föreläsningen var att ge deltagarna en känsla av gemenskap, i ett yrke som ibland kan kännas lite ensamt.

Löneexpert – vilket fantastiskt yrke!
Vilka fantastiska människor! Men också människor som sätter sitt jobb i första rummet och ibland låter sig själva slukas av krav och förväntningar från organisationen.

Inför Expo Lön ställde jag några frågor till mina kollegor, jag ställde sedan samma frågor till deltagarna i publiken, och kunde konstatera att vi är inte ensamma. Den första frågan var “Varför gillar du att jobba med lön”? Alla jag frågat är oerhört ense om att det är variationen av arbetsuppgifter, kontakten med människor samt den ständiga utvecklingen. På frågan “Vad är mest utmanande med att jobba med lön” fick jag svaren den ständiga vinden av förändringar, att få in underlag i tid och att hålla deadlines. Som du förstår är de sista två punkterna inte så lätta att balansera. 

Så, vad är det som gör att vi riskerar att nästan slukas av yrket löneexpert? Är det för att vi faktiskt inte förväntas vara en löneexpert? Kan det ibland vara så att vi förväntas vara en superhjälte? Företagets egna superhjälte!

Några av de saker som jag tog upp under mitt pass var att det förväntas så orimligt mycket av en löneexpert. Är man inte expert på ens hälften av nedan punkter så är man ändå en superhjälte!

Vi ska 

 • kunna alla interna riktlinjer och policys
 • vara expert på svenska lagar som har med lön och anställningsfrågor att göra.
  – Jag fick ofta friskvårdsfrågor; kan jag köpa löparskor med friskvårdsbidraget? Kan jag gå på hot stone back massage med friskvårdsbidraget?
 • kunna hela kollektivavtalet, gärna utantill, och kan man det inte utantill så får man ta med det till lunchmatsalen eller till fikarummet. Jag kunde inte lämna min arbetsplats utan att ta med mig kollektivavtalet. Jag kunde få frågor från Pelle på lagret; Enligt kollektivavtalet – vad borde jag få i OB och övertid om jag jobbar mellan 08 och 17 på annandagen?
 • vara beredd på att rycka in som hobbypsykolog och kunna besvara otroligt svåra frågor
  Jag vet inte hur det är för dig, men jag har exempelvis fått frågan från en arg studieledig som av naturliga skäl inte hade fått någon lön “hur ska jag kunna betala mina räkningar”. Och jag minns faktiskt inte hur jag hanterade det, men jag tror hon hade förväntat sig ett lite mer sympatiskt svar än det hon fick. 

Svåraste arbetsuppgiften

Under mitt pass berättade jag också om den svåraste arbetsuppgiften som löneexpert, eller förlåt, superhjälte. Det var att svara på frågor med ett neutralt ansiktsuttryck. Så här är det nog inom många olika yrken, att när man är expert på något så blir allt så självklart för en själv. 

Jag upplevde också att det blev mitt jobb att förklara exakt hur lagen funkar, varför lagen är ändrad och hur JAG var så dum som kunde komma på en sån sak?! Detta var ju mitt påfund!

En fråga jag fått flera gånger där jag fått jobba på både ansiktsuttryck och pedagogik
“Jag har varit föräldraledig från och med 1 november, men varför har jag inte fått någon lön? Föräldrapenning från Försäkringskassan, hur får jag det?”

Eller
“Jag ser i mitt saldo på webben att jag har 10 obetalda semesterdagar kvar, hur mycket är dem värda i pengar? Och kan jag få ut dem på nästa lön i så fall?

Fem tips för en enklare jobbvardag som jag delade med mig av

 • För mig hjälpte det att vara redo, jag tog på riktigt med mig kollektivavtalet när jag hämtade kaffe eller satt i möte. Har du flera kollektivavtal – skaffa en ryggsäck och släng i dem där.
 • Man ska inte vara rädd att be om hjälp att besvara en klurig fråga – ring en vän, fråga din chef, fråga HR eller ekonomi om det faller utanför din kompetensram.
 • Skapa en FAQ för lön och ladda upp på ert intranät, se till att det finns färdig information om basic lön- skatt- och friskvårdsinformation.
 • Om ni har ett system som ger möjligheter för självservice, använd det så mycket som möjligt! Ju mer hela organisationen är inne och gör olika saker desto bättre.
 • Låt ekonomi, HR och chefer gå in och plocka ut rapporter själv, när som helst under månaden och dygnet, så slipper de fråga lön om hjälp varje gång. Allt detta sparar tid för alla inblandade. 

Mot slutet av mitt pass var det viktigt för mig att hylla lönevärlden, det är så fantastiskt att det går att arbeta med så många olika saker – men ändå hålla sig inom lön.

Avslutningsvis skickade jag med lite pepp! 

Du är en superhjälte, inte för att det borde förväntas av dig utan för att du gör ett jättebra jobb!

Mest populära