Tillbaka till huvudmeny

En månad in i Ylläs-Levi projektet

Eeva tränar inför det 67 kilometer långa Ylläs-Levi skidloppet i april. En utmaning är att det inte finns någon snö!

Visma Ski Classics - Ylläs-Levi projektet
Visma Ski Classics – Ylläs-Levi projektet

Efter den första träffen med coachen kände jag mig otroligt motiverad inför träningen fram till Ylläs-Levi loppet. Jag fick många bra tekniktips, vilka kommer att vara till stor nytta. Jag tyckte det bästa tipset inför loppet var att jag ska försöka variera min skidstil, så mycket som möjligt för att inte trötta ut några muskler för mycket. Variera mellan diagonal, stakning, stakning med spark…och sedan börja om med diagonal igen.

Visma Ski Classics - Ylläs-Levi projektet

Loppet i Ylläs-Levi har jag hört är väldigt varierande till sin natur med upp- och nedförsbackar. Därför tror jag det är bra att bryta ner träningen i olika delar: träning för överkropp, underkropp och också mental träning. Det mest utmanande för mig blir överkroppen som jag känner att jag behöver styrketräna. Näst mest utmanande blir det att förbereda mig mentalt. Hur kommer det att kännas då jag har skidat 30 km och ännu har 37 km kvar? Eftersom jag kommer från Finland hoppas jag att jag i det skedet har nytta av den finska sisun. Nedre kroppen känner jag att jag har rätt bra kontroll över eftersom jag verkligen gillar att träna i form av jogging.

Gym och joggingturer kommer att bli en stor del av träningen, eftersom det inte finns någon snö för tillfället i Stockholm.

Här under har jag ritat en graf för hur min motivation har utvecklats hittills under projektet. Jag har känt mig fullt taggad sedan jag blev vald fram till den första träningen. I den andra träningen insåg jag hur stor fysisk utmaning loppet kommer att vara, vilket fick motivationen att sjunka lite. I Täby konstsnöspår där vi tränar med coachen var det endast stakning som gällde eftersom det inte fanns något fäste efter två dagar av regn på spåret. Efter stakningsträningen förstod jag att jag behöver träna överkroppen mer.

Visma Ski Classics - Ylläs-Levi projektet

Mest populära