Tillbaka till huvudmeny

Ekonomitjänster i molnet förenklar för småföretagaren

Med all ekonomisk hantering i molnet får Annika Losbjer mer tid till sin restaurang, Lilla Sigrids Skafferi.
– Jag kan ta hand om gästerna istället för att köra pärmar fram och tillbaka till redovisningsbyrån. Visma är dessutom en väldigt pålitlig och trygg samarbetspartner.

Med all ekonomisk hantering i molnet får Annika Losbjer mer tid till sin restaurang, Lilla Sigrids Skafferi. 
– Jag kan ta hand om gästerna istället för att köra pärmar fram och tillbaka till redovisningsbyrån. Visma är dessutom en väldigt pålitlig och trygg samarbetspartner.

En viktig åtgärd för ett nystartat företag är att skaffa goda redovisningsrutiner. Och förstås att invänta rätt tillfälle att starta. Två faktorer som Annika Losbjer var väl medveten om när hon för ett år sedan drog igång Lilla Sigrids Skafferi i Sixten Jernbergs museum vid Limedsforsen.
– Från början hade jag tänkt starta ett gårdskafé, och ansökte om verksamhetsbidrag hos Lima Besparingsskog1 för det. De tyckte dock att jag borde vänta eftersom de tänkte ha en restaurang i det planerade Sixten Jernbergs museum. Jag funderade igenom saken och kom fram till att det kunde vara en ännu bättre idé.
Det blev ett helt års väntan innan kommunens planer verkligen gick i lås, men sedan trillade allting på desto fortare.
– Runt julen 2012 blev jag sedan utsedd att driva restaurangen, i konkurrens med tre andra personer. Invigningen planerades till några månader därpå, i mars 2013. Utmaningen till dess var att bli startklar på några månader, komplett med en heltäckande lösning för redovisningen och löneadministrationen.

SNABB TILLVÄXT
För att få koll på alla detaljer som nyföretagare gick Annika kursen ”Våga starta och driva eget” i W7 Dalarnas regi. Där trillade ekonomibiten på plats nästan omgående.
– Kursledare var Annelie Bälter, kontorsansvarig för Vismas kontor i Malung/Sälen. Jag förklarade att jag skulle starta eget och vi kom överens om ett samarbete.
Samarbetet inleddes med att gemensamt genomföra bolagsbildning, dra upp affärsplan och skissa fram en budget. När Lilla Sigrids Skafferi slog upp portarna i mars 2013 var alltså alla detaljer avklarade. Med Annelie som redovisningskonsult kunde Annika fokusera helt på att etablera restaurangen och få igång verksamheten på alla plan, vilket gick över förväntan.
– Det var en smärre chock i början, intresset var verkligen stort. Det formligen drällde in nyfikna gäster; jag fick göra min första anställning nästan direkt och sedan en ytterligare anställning bara en månad senare.

ÄNNU SMIDIGARE MED MYVISMA
Samarbetet med Visma gick fortsatt smidigt och den enda flaskhalsen var egentligen körsträckan mellan Annelie och Annika.
– Jag lämnade ju pärmar där och ibland hämtade Annelie dem. Men vi hade avståndet emot oss. Därför föreslog Annelie att vi skulle gå från pärmar till att arbeta i MyVisma och det har vi precis börjat med.
MyVisma är en webbaserad ekonomiportal där Annika kan ta ut ekonomiska rapporter, hantera kundfakturering och leverantörsfakturor, attestera, rapportera tid, göra reseräkningar och utläggsrapporter. Eftersom allt är molnbaserat behöver inget program installeras. Därför kan Annika arbeta från vilken dator som helst.
– Åker jag bort på en kurs kan jag ju fortsätta jobba som vanligt, skrivbordet gror inte igen alltför mycket. Det gör också att min sambo kan avlasta mig med bokföringen mycket mer än förut.
Efter ett års samarbete med Visma känner Annika att det var helt rätt beslut att anlita en extern konsult för den ekonomiska hanteringen.
– Man ska göra det man är bra på. Jag hade aldrig haft tid att sätta mig in i alla detaljer och regler. Dessutom slipper jag ju undra om jag gör rätt. Att jobba med just Visma är en stor trygghet. Jag vet att de skräddarsyr lösningen efter våra behov. Jag kan också prata med vem som helst på Malungs- eller Sälenkontoret. Vi har en väldigt fin kontakt.
Det skapar stabilitet och trygghet för fler än Annika.
– Jag har ju fyra medarbetare. Det är kul att ha kunnat ge arbetstillfällen i en liten by där det alltid varit svårt att hitta jobb på nära håll.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.