Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #3 – Fikapausen

Fikapausen gör att du rensar hjärnan och fyller på med ny inspiration. Så blir du mer effektiv på jobbet.

Effektivitetstips nummer 3 - fikapausen. Bild: Freepik

Viveka Adelswärd, professor i kommunikation på Linköpings Universitet, har studerat den svenska traditionen med fikapauser i arbetslivet. I en intervju på LiU.se menar Viveka att vi blir mer effektiva på jobbet om vi tar fikapaus då och då eftersom det ger en stund till att rensa hjärnan och fylla på med ny inspiration.

Under fikapauserna ses vi under informella omständigheter och hierarkier bryts, samtidigt som vi utbyter information. Gemensamma fikapauser är samtidigt viktiga för en arbetsplats, enligt Viveka Adelswärd. Det ger oss en paus i arbetet samtidigt som medarbetarna och arbetsgivarna får mycket tillbaka.

Lyssna på Viveka Adelswärds syn på fikapausen under en intervju med Sveriges Radio


Men du, drick inte för mycket kaffe. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA bör du inte dricka mer än fyra koppar kaffe om dagen. Är du gravid bör du nöja dig med hälften.

Mest populära

  • Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

    Julklappar till anställda i coronatider

    I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.

  • Digital AW går att anpassa efter budget och antalet deltagare

    Tips för en lyckad digital AW

    I oktober har det gått 200 dagar sedan flytten till hemmakontoren i mars. Innan corona var After Work en vanlig aktivitet för att skapa trivsel på jobbet. Så vad krävs för att få till en lyckad digital AW, nu när kollegorna är utspridda?