Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #3 – Fikapausen

Fikapausen gör att du rensar hjärnan och fyller på med ny inspiration. Så blir du mer effektiv på jobbet.

Effektivitetstips nummer 3 - fikapausen. Bild: Freepik

Viveka Adelswärd, professor i kommunikation på Linköpings Universitet, har studerat den svenska traditionen med fikapauser i arbetslivet. I en intervju på LiU.se menar Viveka att vi blir mer effektiva på jobbet om vi tar fikapaus då och då eftersom det ger en stund till att rensa hjärnan och fylla på med ny inspiration.

Under fikapauserna ses vi under informella omständigheter och hierarkier bryts, samtidigt som vi utbyter information. Gemensamma fikapauser är samtidigt viktiga för en arbetsplats, enligt Viveka Adelswärd. Det ger oss en paus i arbetet samtidigt som medarbetarna och arbetsgivarna får mycket tillbaka.

Lyssna på Viveka Adelswärds syn på fikapausen under en intervju med Sveriges Radio


Men du, drick inte för mycket kaffe. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA bör du inte dricka mer än fyra koppar kaffe om dagen. Är du gravid bör du nöja dig med hälften.

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.