Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #3 – Fikapausen

Fikapausen gör att du rensar hjärnan och fyller på med ny inspiration. Så blir du mer effektiv på jobbet.

Effektivitetstips nummer 3 - fikapausen. Bild: Freepik

Viveka Adelswärd, professor i kommunikation på Linköpings Universitet, har studerat den svenska traditionen med fikapauser i arbetslivet. I en intervju på LiU.se menar Viveka att vi blir mer effektiva på jobbet om vi tar fikapaus då och då eftersom det ger en stund till att rensa hjärnan och fylla på med ny inspiration.

Under fikapauserna ses vi under informella omständigheter och hierarkier bryts, samtidigt som vi utbyter information. Gemensamma fikapauser är samtidigt viktiga för en arbetsplats, enligt Viveka Adelswärd. Det ger oss en paus i arbetet samtidigt som medarbetarna och arbetsgivarna får mycket tillbaka.

Lyssna på Viveka Adelswärds syn på fikapausen under en intervju med Sveriges Radio


Men du, drick inte för mycket kaffe. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA bör du inte dricka mer än fyra koppar kaffe om dagen. Är du gravid bör du nöja dig med hälften.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.