Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #23 – Ta kontroll över uppkopplingen

Är ständig uppkoppling bara av godo? Går det att koppla av uppkopplad?

Effektivitetstips nummer 23 - Ta kontroll över uppkopplingen

För en herrans massa år sedan var jag på besök hos en webbyrå som då rankades som en av de mest kreativa. Inte bara i Sverige utan i hela världen. De hade en webbkamera som var riktad mot kaffebryggaren så att utvecklarna kunde se om det fanns kaffe kvar via en webbläsare. Det var då och nu är nu. Tekniken går stadigt framåt och Gartner förutspår att det kommer att finnas över tre miljarder uppkopplade enheter inom två år. Och då har de bortsett från datorer och telefoner.

Men är ständig uppkoppling bara av godo? Går det att koppla av uppkopplad? Karin Adelsköld skrev en krönika i Aftonbladet för länge sedan men den är lika aktuell idag. Temat var Sluta se den digitala världen som en källa till stress. Hon skriver bland annat:

23
Konsten att koppla av, och vara uppkopplad. Bild: Freepik

“Att förväntas jobba på ledig tid är förstås inte okej. Men rätten till ostörd fritid får inte kopplas samman med att logga ur och stänga ner. Att stänga av jobbet helt på semestern är för många av oss en nödvändighet för att kunna ladda sina batterier. Men att dra in tekniken som en stressfaktor är för mig helt obegripligt. Att tvingas ha semester utan dator och telefon är för mig detsamma som att åka till en grusgrop och sitta hela semestern där ensam och stirra.”

Använd istället internet som en batteriladdare. Lyssna på en bra podcast, se en film, eller läs en bra blogg. För är du inte utvilad efter ledighet kommer du inte vara effektivare när du kommer tillbaka.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.