Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #23 – Ta kontroll över uppkopplingen

Är ständig uppkoppling bara av godo? Går det att koppla av uppkopplad?

Effektivitetstips nummer 23 - Ta kontroll över uppkopplingen

För en herrans massa år sedan var jag på besök hos en webbyrå som då rankades som en av de mest kreativa. Inte bara i Sverige utan i hela världen. De hade en webbkamera som var riktad mot kaffebryggaren så att utvecklarna kunde se om det fanns kaffe kvar via en webbläsare. Det var då och nu är nu. Tekniken går stadigt framåt och Gartner förutspår att det kommer att finnas över tre miljarder uppkopplade enheter inom två år. Och då har de bortsett från datorer och telefoner.

Men är ständig uppkoppling bara av godo? Går det att koppla av uppkopplad? Karin Adelsköld skrev en krönika i Aftonbladet för länge sedan men den är lika aktuell idag. Temat var Sluta se den digitala världen som en källa till stress. Hon skriver bland annat:

23
Konsten att koppla av, och vara uppkopplad. Bild: Freepik

“Att förväntas jobba på ledig tid är förstås inte okej. Men rätten till ostörd fritid får inte kopplas samman med att logga ur och stänga ner. Att stänga av jobbet helt på semestern är för många av oss en nödvändighet för att kunna ladda sina batterier. Men att dra in tekniken som en stressfaktor är för mig helt obegripligt. Att tvingas ha semester utan dator och telefon är för mig detsamma som att åka till en grusgrop och sitta hela semestern där ensam och stirra.”

Använd istället internet som en batteriladdare. Lyssna på en bra podcast, se en film, eller läs en bra blogg. För är du inte utvilad efter ledighet kommer du inte vara effektivare när du kommer tillbaka.

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.