Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #20 – Förbättra din effektivitet med återhämtning

Snart är det jul och ledigt men även mycket som ska hinnas med. Och du förväntas vara på topp när du kommer tillbaka i januari. Men för att vara effektiv måste du ta dig tid för återhämtning.

Effektivitetstips nummer 20 - Förbättra din effektivitet med återhämtning. Bild: Freepik

Nu när det snart är jul ska det bli skönt med lite ledighet och tid för återhämtning. Bara några småsaker som ska fixas, som till exempel handla alla julklappar, baka, laga mat och det ska finnas tid för barnen, städa vindarna, hälsa på alla gamla släktingar, kanske resa utomlands, träffa vänner, måla om vardagsrummet, umgås med partnern, motionera, följa med barnen till tävlingar och andra aktiviteter… och vila.

Känner du igen det? Även om julen är förväntningarnas tid behöver vi återhämta oss för att vara effektiva när vi är tillbaka på jobbet. I en artikel i Veckans Affärer i september i år, menar Stressdoktorn, Thomas Danielsson, att en hel generation är på väg att bränna ut sig på grund av för högt tempo och stora förändringar med brist på återhämtning. I artikeln berättar Stressdoktorn att han tror att bara ett fåtal av de som är födda i mitten på 70-talet kommer att kunna jobba till sin pension utan långa återhämtningsperioder flera gånger i livet.

Stressdoktorns tips till företagen:

20
Om du tar dig tid för återhämtning kan du rusa sen, utan att rusa in i väggen. Bild: Freepik
  1. Utbilda chefer i att förstå processer och höja medvetenheten i ledarskapet om vikten av återhämtning.
  2. Avsätt tid för att spegla vardagens stressprocesser och pröva exempelvis livscaféer – en slags förlängd kafferast.
  3. Genomför övningar för att upptäcka tidiga varningssignaler ungefär på samma sätt som att företag tränar på hur man ska agera vid brandlarm eller livräddning.
  4. Vid leverans belöna teamet med ledighet så att det hinner ladda batterierna inför starten av nästa leverans. Människor tål hög arbetsbelastning bara det finns tid för återhämtning.

Vad som är återhämtning kan skilja sig mellan individer, så passa på att njuta av din lediga tid i jul på det sätt som passar dig bäst. Då kan du vara som mest effektiv när du är tillbaka.

Mest populära