Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #2 – Promenadmöten

Det ökar kreativiteten och är mer effektivt, det menar både Apple-grundaren Steve Jobs, och en undersökning av Stanforduniversitetet.

Effektivitetstips nummer 2 - promenadmöten. Bild: Freepik

Apples grundare, Steve Jobs, var en stor förespråkare av att ha möten utomhus, gärna i form av en promenad. Även Facebookgrundaren Mark Zuckerberg gillar möten utomhus då han gärna tar sina anställningsintervjuer ut i det gröna.

Promenadmöten ökar kreativiteten

Stanforduniversitetet genomförde under förra året en studie som visar att över 80 procent av deltagarna ansåg att de blev mera kreativa under promenadmöten jämfört med vanliga stillasittande möten. I snitt blev de 60 procent mer kreativa.

Författaren Anna Iwarsson har använt promenadmöten i flera år och sammanfattar det bra i sin blogg:

“Kroppen tänker bra när den är i rörelse. Det beror på att hjärnans problemlösningsförmåga fungerar bättre i rörelsen. Under en promenad rensas kroppens stresshormoner bort och din kropp får återhämtning. På 400-talet före vår tideräkning myntade den kloka greken Diogenes från Sinope – solvitur ambulando, som betyder ungefär det löser sig när du går. Teorin är ganska enkel. Desto längre du går, desto mer kommer du få gjort.”

Fem saker du ska tänka på vid promenadmöten

 1. Gå lagom fort – se till att inte bli anfådd
 2. Gör upp innan var och hur långt ni ska gå
 3. Var aldrig mer än tre i mötet
 4. Memorera vad du vill ha sagt innan, under mötet är det svårt att ta anteckningar
 5. Behöver du ändå anteckna, använd en inspelningsapp i telefonen

Om du redan använder promenadmöten och vill dela med dig av dina erfarenheter eller andra tips går det bra att använda kommentarsfunktionen här nedan.

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.