Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #16 – En sak i taget

Hur många flikar har du uppe i din webbläsare just nu? Forskning visar att vi människor enbart kan hantera ett antal informationskanaler samtidigt för att vara effektiva.

En sak i taget

Stopp. Läs inte en rad till innan du har kollat hur många flikar du har öppet i din webbläsare. Själv har jag i skrivande stund två webbläsare öppna på datorn med totalt 24 olika flikar igång. Ett par av flikarna är dessutom program eftersom jag föredrar att arbeta med molnbaserade program.
Känner du igen dig? Får du mer gjort om du har fler flikar öppna samtidigt? Nä, inte troligt. I varje fall inte enligt den amerikanska professorn, David Meyer vid Michigan University, som i en studie, hävdar att effektiviteten halveras när vi växlar mellan många olika aktiviteter.

Max sju informationskanaler samtidigt för ökad effektivitet

en sak i taget

David Meyers studie visar att du, om du arbetar på ett normalt kontor, hinner arbeta i genomsnitt
tre minuter mellan varje distraktion. Så hur många flikar hade du öppna i webbläsaren? Är svaret åtta är du helt normal, i varje fall är det åtta som är genomsnittet enligt David Meyer.
Men, arbetar du mer effektivare genom att “multitaska” mellan flera flikar? Den svenske hjärnforskaren och professorn Torkel Klingberg berättar i Pedagogiska magasinet att människor blir medvetna om hur deras arbetsminne fungerar. Försämrad kapacitet i en aktivitet beror ju just på att du gör flera saker samtidigt. Det handlar om en tillfällig överbelastning av arbetsminnet som är lätt att avhjälpa genom att man stänger av några informationskanaler. Max sju aktiva informationskanaler kan vi hantera samtidigt enligt Torkel Klingberg.
Men arbetsminnet är också viktigt för att vi ska kunna lösa komplexa problem och tänka flera steg framåt. För att fördjupa oss med hela vår intelligens bör vi bara hålla på med en enda uppgift. Med andra ord, ju mer krävande uppgift desto mindre flikar öppna i webbläsaren. Nu har jag skrivit klart denna text och stänger ner åtta flikar som jag använt för research. Åtta kvar för att bli normal… Hm.