Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #15 – Skapa trivsel på kontoret

Det finns ett positivt samband mellan trivsel och ett gott arbetsklimat och låg sjukfrånvaro. Ett positivt arbetsklimat på arbetsplatsen leder ofta till ökad närvaro, bättre kvalitet, arbetstrivsel och i kombination med en god styrning av verksamheten också till ökad effektivitet i verksamheten.

Effektivitetstips 14 - Skapa trivsel på kontoret
godis ger trivsel
Hur godis kan skapa trivsel. Bild: Freepik

Ett bra sätt att skapa trivsel i ett bolag är att hitta naturliga samlingsplatser. Vi har tidigare i den här serien vurmat för fikapausen som en naturlig mötesplats. Ett annat tips som jag själv använder mig av är att fylla på en skål med godis på fredagar. Den enkla gesten ger mig och mina kollegor mycket leenden och ett naturligt samtalsämne är vilket innehåll det ska vara i skålen.

Ett annat tips som vi använder under de varmare månaderna är gratis glass. Vi fyller en frysbox med goda glassar och sedan är det bara att ta. Fast max en per dag.

Trivsel på jobbet är den viktigaste faktorn för att uppnå nöjda medarbetare. Det visar bland annat en undersökning gjord av Regus. I den undersökningen svarar sex av tio anställda att en avgörande faktor är att man uppmuntrar varandra att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Om förutsättningarna för att något så viktigt kan uppnås genom något så enkelt som att ställa fram en godisskål på fredagseftermiddagen tycker jag att fler organisationer borde testa att införa fredagsgodis. Vad är det värsta som kan hända?

Hur gör du för att skapa trivsel på jobbet? Kommentera gärna med dina bästa tips.

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.