Tillbaka till huvudmeny

Fixa kvittona och säg nej ibland – så blir arbetsdagen effektivare

Fyra av tio skulle vilja bli bättre på att avsäga sig extrauppgifter och säga nej. Nästan lika många skulle vilja bli bättre på att fokusera och prioritera, enligt en undersökning Visma gjort.

Bli mer effektiv på arbetsplatsen

Att bli effektiv på arbetsplatsen handlar i mångt och mycket om att ha bra verktyg som hjälp. Men nog kan vi även ändra på oss själva för att få mera gjort – även om det nog är svårare än att skaffa ett bra hjälpmedel.

Visst känner du igen dig i situationen där du trodde att du hade koll på dagen, men så kom chefen med det där extra som du inte kunde säga nej till, och så sprack tidsschemat. Eller när man sitter med en uppsjö arbetsuppgifter och funderar på varför just jag skulle göra detta, och varför just idag.

Fyra av tio skulle vilja bli bättre på att avsäga sig extrauppgifter och säga nej. Nästan lika många skulle vilja bli bättre på att fokusera och prioritera, 35 resp 29 %. Att delegera mer och planera bättre skulle en fjärdedel av oss vilja kunna. Det framgår av en undersökning som Visma gjort, med 124 svarande.

Kvittohantering är den uppgift som flest vill effektivisera. Drygt var femte person eller 22 % satte dessa papperslappar främst, och lika många ville ha en effektivare IT-drift. När Visma frågade vilka administrativa uppgifter man helst skulle vilja effektivisera på sin arbetsplats kom också tidrapportering, administration av avtal och reseräkning högt upp på önskelistan, med 18, 17 och 16 %.

Är du nyfiken på vilka verktyg som finns så hör med oss på Visma, det är sådant vi är experter på att lösa. Men handen på hjärtat, det där med att säga nej när jobbet hopar sig är ju inte lätt – vem kan tala om hur man gör det?

I vår OfficeHack eBook har vi samlat 10 enkla knep som gör din arbetsdag effektivare. Och roligare.

Ladda ner vår eBook

Mest populära

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.