Tillbaka till huvudmeny

Dokumentation och uppföljning – bättre projektledning del 3

Tredje och sista delen i serien om bättre projektledning. Om vinsterna av att ha en enad form för dokumentation, att reflektera och följa upp projekt. Och att fira framgångarna, såklart!

Dokumentation och uppföljning - bättre projektledning del 3

Detta är det sista av tre inlägg i serien om hur du kan arbeta effektivare i din roll som projektledare. I slutet av inlägget kan du ladda ner hela bloggserien som en sammanställning, fint förpackad som en pdf.

8. Onlineverktyg

Webbaserade applikationer är här för att stanna. De är utmärkta för att dela data, planera och samarbete på inom ett projekt. Det finns ingen anledning att hitta filer i gamla e-postmeddelanden, med risken att filerna är borta eller ännu värre inte vetskapen vilken som är den senaste versionen. Att lagra i molnet blir allt vanligare, inte bara för projektarbete, idag finns hela affärssystem i molnet. Se bara till att ditt system använder säkra SSL-anslutningar, skapar dagliga säkerhetskopior och erbjuder användaråtkomstkontroller.

9. Skapa flexibilitet och möjliggör förändring

Se till att dina projekt är så flexibla så att en ändring i planerna inte sätter käppar i hjulet. Om ett extremt framgångsrikt konsultföretag endast säljer 80 procent av deras kapacitet i ett kundprojekt har de 20 procent av kapaciteten reserverad för riskhantering för oväntade förutsättningar. Om de kvarvarande procenten inte används i projektet kan de utnyttjas för internt arbete.

10. Dra lärdom – reflektera och fira framgångarna

När ett projekt är slutfört, avsätt gärna tid för reflektion och identifiera framgångar, brister och aktiviteter för förbättringar. Det är viktigt att ha en uppriktig diskussion med alla projektmedlemmar då det finns många lärdomar att dra om varför det gick bra eller mindre bra. Dokumentera detta i en kort sammanfattning och gör den tillgänglig för andra att använda som referens för liknande projekt i framtiden. Och du, glöm inte att fira framgångarna.

Är du nyfiken på ett webbaserat system för tid och projekt? Testa Visma Severa helt gratis i 30 dagar. Då får du ett verktyg som kan hantera hela verksamheten från försäljning till fakturering i din smartphone eller läsplatta så väl som i datorn.

Mest populära

  • Strax dax för semesterårsskifte

    I alla fall, för företag och organisationer med semesterår (1 april – 31 mars) är det strax dax, att göra ett semesterårsavslut. Det görs efter aprillönen, så att eventuella avvikelser och uttagna semesterdagar i mars, finns registrerade i lönesystemet.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.