Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 9 – digital parkering

Jag har hela Sverige som arbetsfält, men jag har min kontorsplats i Stockholm. Det är helt okej. Jag gillar nämligen att resa och träffa andra människor. Det ingår också i mitt arbete. Att jag dessutom bor utanför Gävle, ca 200 km norr om Stockholm är bara skönt. Men det innebär en hel del pendlande. De 80 minuter det tar att åka tåg från Gävle till Stockholm är en perfekt start på dagen. Med datorn framför mig och en god kopp kaffe kan jag i lugn och ro planera dagen.

Digital parkering

Vid Gävle station har det under hösten pågått renoveringar och ombyggnation av pendlarparkeringen. Det innebär att antalet parkeringsplatser minskat drastiskt. Detta, i kombination med att man infört datumparkering, gör att det har varit huggsexa om de få platserna redan vid femtiden på morgonen. Det var nog fler än jag som jublade när bygget var klart och antalet parkeringsplatser ökat drastiskt. Nu återstår bara att parkeringsbolaget sätter upp fler parkeringsautomater än de två som finns (varav en nästan alltid är trasig) på det stora området men långa köer som följd. Inget som jag vill ha när jag har ett tåg att passa.

Digital parkering löser många problem

För att slippa köerna tänkte jag köpa ett månadskort som alltid låg i bilens vindruta. Men eftersom jag inte åker tåg varje dag skulle det vara en förlustaffär om jag jämför med dagsbiljetter. Nu löstes problemet på bästa möjliga sätt då parkeringsbolaget har en app där jag  kopplar ihop min bil, parkeringsplats och betalningsmetod med några tryck på min smartphone.

Det händer ju även att tåget blir försenat ibland. Då kan jag enkelt justera min parkeringstid. Smart, smidigt och flexibelt. Kvittot från parkeringen sparar jag ner som bild och laddar upp i en annan app, min utläggshanterare – Visma.net Expense. På så sätt missar jag varken en parkeringstid eller ett utlägg. Precis så ska det fungera med automatiserade tjänster.

Mest populära

  • Julklapp, julbord eller julfest?

    Efter förra årets generösa möjlighet till arbetsgivarjulklapp är vi tillbaka i mer normala gåvovärden igen. Världen är orolig, klimatet hotat, elpriser som skjuter i höjden, stigande räntor och pengar som räcker till allt mindre. Vad får julklappen du ger dina anställda kosta i år och vilka är reglerna kring julbordet?

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Nya pensionsåldrar från 2023

    Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar som styr när du tidigast kan ta ut din allmänna pension. Även garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg omfattas av de nya reglerna.