Tillbaka till huvudmeny

Digital koll på privatekonomin

Kommuner och landsting använder digitala verktyg för att planera sin verksamhet. Med en app som känner av dina betalmönster får du full koll på privatekonomin.

En app hjälper dig få full koll på privateknomin. Foto: Pixabay

December är över. Pust! Värmen från tända ljus, umgänget med nära och kära och skratten när tomten kommer på besök. Alla är saker jag uppskattar med årets sista månad. Baksidan är den gnagande känslan av att jag inte hinner med och inte räcker till. Som om julbaket, sökandet efter lucialinnet och jakten på julklappar inte var nog, innebär december också bokslutstider.

Nu är det januari och bokslutet närmar sig sitt slut. Jag är nöjd, men lite sliten. Och samtidigt som magen är rundare, är plånboken tunnare. På nyåret gav jag mig själv ett löfte. I år ska jag bli bättre på att planera. I god tid innan nästa årsskifte ska jag ha full koll på läget och se till att pengar avsätts för julklappsinköpen.

Planering är a och o

I alla verksamheter är planering a och o. Sveriges kommuner och landsting måste se till att deras resurser räcker och i tid inse när det är dags att dra i handbromsen. Till sin hjälp har de utmärkta digitala verktyg för budget- och prognosarbetet. Genom att stämma av mot min privata budget ska jag – utan att plånboken blir platt – få bättre koll på finansieringen av nästa års julklappsinköp. Om jag bara har en viss summa att lägga på julklappsinköp är det ju viktigt att inte överskrida den summan. Och så länge pengarna är begränsade, har jag stor nytta av en plan för hur de ska spenderas.

Tink

En sökning på nätet visar att det finns många bra appar till hjälp för dig som vill styra upp din privata ekonomi. Jag fastnade för en som heter Tink. Den går att koppla till bankkontot så att alla utgifter och inkomster listas automatiskt. Appen föreslår kategorier för olika utgifter och  lär den sig mina betalmönster allteftersom jag använder den. Jag räknar med att få en bättre överblick över vart pengarna tar vägen och hur mycket jag faktiskt spenderar på olika saker. Tänk, vad bra med en app som för en gångs skull gör det kul att uppfylla nyårslöftet!

Visma Budget och prognos ger ett enhetligt arbetssätt och ett effektivt stöd åt hela budgetprocessen. Under 2017 lanseras en fullt webbaserad version med ny teknisk plattform.

[button color="blue" size="medium" link="https://www.visma.se/enterprise/ekonomi-lon-hr-offentlig-sektor/ekonomisystem/" target="blank" ]Visma Budget och Prognos[/button]

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.