Tillbaka till huvudmeny

Digital ärendehantering automatiserar ansökningar

Säg hejdå till ansökningar som ska skrivas ut och hanteras manuellt. Med Digital ärendehantering blir processen helt automatiserad. Först ut är funktionen Semesterväxling.

Digital ärendehantering är en ny licens som möjliggörs i och med nya versionen av Personec P som släpps den 24 oktober. Licensen ger en automatiserad hantering av olika typer av ansökningar från medarbetare. Du slipper papper som måste skrivas ut, kontrolleras och signeras i flera led. 

Godkänn med ett klick

Först på listan över automatiserade ansökningar är Semesterväxling, det vill säga möjligheten att ta ut sitt semestertillägg som lediga dagar. Tidigare var medarbetaren, chefen och löneadministratören tvungen att gå igenom flera manuella steg innan ansökan kunde godkännas. En tidskrävande process för alla inblandade.

– Nu digitaliserar vi hela ansökningsprocessen och ger chefer och löneadministratörer den information de behöver för att kunna fatta beslut. När ansökningarna är godkända tar automationen vid och sätter utvärderingskod på anställningarna. Steg två i automationen sker efter semesteromställningen, förklarar Linn Berggren, Business analyst på Visma PubliTech.

Anpassa efter dina rutiner

Inom ramen för framtida funktioner kommer det finnas möjlighet att styra flödet och anpassa efter egna rutiner och önskemål. 

– Vem ska ta emot ansökningar i första ledet? En kommun kanske vill att ett arbetsintyg ska landa direkt hos chef medan en annan vill skicka ansökan till löneadministratören.

Fler ansökningar blir digitala

Framöver kommer ytterligare e-tjänster, både befintliga och nya ärendeflöden, att ersättas med den digitala ärendehanteringen. Till exempel ansökan om tjänstgöringsintyg, begära extra skatteavdrag, bifoga intyg/dokument eller egen uppsägning. 

– Vi vill automatisera i princip allt som en medarbetare kan ansöka om, säger Linn Berggren.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.