Tillbaka till huvudmeny

Del 5: Städning med ultrarent vatten

Nu har vi kommit till sista delen på vår miljöresa som är en bonus och inte ingår i tipsen från Naturskyddsföreningen. I Vismahuset på Lindhagen i Stockholm har vi under april installerat en tub med ett filter som gör vattnet ultrarent och som därför kan användas till städning utan att vi behöver använda något rengöringsmedel alls.

Nu har vi kommit till sista delen på vår miljöresa med en bonus och inte ingår i tipsen från Naturskyddsföreningen.  I Vismahuset på Lindhagen i Stockholm har vi under april installerat en tub med ett filter som gör vattnet ultrarent och som därför kan användas till städning utan att vi behöver använda något rengöringsmedel alls.

För att få ultrarent vatten har vi installerat en tub med ett filter som kopplats till källan där städpersonalen hämtar sitt städvatten. Filtret tar bort alla tillsatser som vattnet har: kalk, klor, salter, mineraler, tungmetaller och andra föroreningar. Processen förändrar vattnets egenskaper så att det blir i obalans och som då löser upp och absorberar smutsen för att försöka återställa sin egen balans. Ytan blir ren utan att något rengöringsmedel behövs.

Till exempel – om du skulle använda vanligt vatten på spegeln i badrummet och låta det lufttorka, då ser du ofta märken på spegeln. Gör du samma sak med ultrarent vatten kommer du inte se några spår då vattnet inte längre innehåller rester av kalk eller metaller, istället lufttorkar det och försvinner.

Vi kommer att testa detta miljöfilter i två månader och sedan gör vi en utvärdering om hur det har fungerat att städa med ultrarent vatten. Räcker det eller behöver vi komplettera med rengöringsmedel ändå? Vi återkommer med resultatet.

Hur kan du göra städningen mer miljövänlig?

Alla har inte möjlighet att installera denna tub med miljöfilter och till er har vi andra heta tips. För en miljövänligare städning kan du till exempel använda microfiberdukar eller välja rengöringsmedel som är miljömärkt.

Microfiberdukar effektiviserar städningen
Microfiberduk är ett miljövänligt alternativ och du kan rengöra helt utan kemikalier. Dukarna fungerar utmärkt för både fettfläckar och dammtorkning, på både fönster, speglar och andra ytor. För fönster och speglar använd duken lätt fuktad och för rengöring av hårt smutsade ytor eller fettfläckar kan du vrida ur duken i varmt vatten. För dammtorkning använder du duken torr då den fungerar med statisk effekt.

Använd miljömärkt rengöringsmedel
Väljer ni att använda rengöringsmedel till städningen finns ett brett sortiment av miljömärkta produkter. Naturskyddsföreningen tipsar om produkter med deras egen miljömärkning Bra miljöval. I andra hand rekommenderar de att köpa Svanenmärkta produkter.

För dig som är kund hos oss kan du köpa miljövänliga städprodukter hos både Staples och Lyreco. Gå in i deras webbshop genom inköpsportalen så är du även säker på att du får din rabatt.

Läs mer om våra färdigförhandlade inköpsavtal

Mest populära