Tillbaka till huvudmeny

Deklarationen en bra grund för skatteoptimering 2014

Betalar du för mycket i skatt eller har du helt enkelt ingen plan? När du upprättar årets deklaration så har du ett gyllene tillfälle att planera 2014. Det bästa sättet att optimera sin skatt är att planera inkomsterna så att man hamnar på en optimal nivå och rätt fördelat. Vadå optimal nivå! Jag vill ju ha maxad inkomst och minimal skatt! Nja, så enkelt är det ju inte. Kanske är sjukpenning, föräldrapenning eller pension viktigt. Skatten är lägre på vissa inkomster! Och framför allt – Planerar du inte så riskerar du att ”göra fel” hela 2014 för att våren 2015 konstatera hur du borde ha gjort.

När du nu deklarerar 2013 års inkomster så får du ett ypperligt tillfälle att fundera över hur du ska göra det bättre 2014, vilka nya möjligheter som finns och vilka misstag som ska undvikas. Lägg upp en plan för 2014 som kommer att ge dig rätt nivå på allt. Vårt svenska ”lagom” är ett bra ord. Du ska ha lagom pension, lagom sjukpenningsgrundande inkomst, lagom löneuttag, lagom ränteavdrag osv Till detta kommer frågor som tjänstebil eller inte, skattefria förmåner som ska utnyttjas, RUT/ROT-avdrag mfl. Vad är viktigt/värdefullt för dig?

Har du aktier i ett bolag så vill du förmodligen ha, i vart fall, den lågbeskattade utdelningen (lagom!?). Tänk dock på att det kan krävas visst löneuttag av dig för att inte utdelningsutrymmet ska bli ”för lågt”. Jag menar att du ska planera lönen så att den inte hindrar dig från utdelningen våren 2015. Den planen måste göras 2014.

Ränta från sitt bolag eller hyra ut till bolaget? Ska barnen få lön/sommarjobb hos dig? Privat pensionssparande, tjänstepension, kapitalförsäkringar eller amortera huslån? Detta är exempel på andra frågor som man kan fundera över.

Löneväxla till utdelning? En vanlig skattaplaneringsåtgärd är att minska månadslönen och att i stället ta ut ett månadsbelopp av utdelningen.  Ett exempel: Besluta om 120.000 kr i utdelning och låt detta betalas ut till dig med 10.000 kronor per månad. Du kan då minska nettolönen med 10.000 kronor vilket kanske medför en minskning av bruttolönen med tex 20.000 kronor (beror på din marginalskatt). Eftersom vinsten i ditt bolag ökar så kommer skatten (oftast) att öka i bolaget. Men bolaget sparar sociala avgifter och du sparar skatt och tillsammans så blir dessa besparingar större än hela utdelningsbeloppet!

Det viktigaste är att du gör ett aktivt val och att du gör det medan tid fortfarande är för att justera olika inkomster till ”lagom”. I samband med deklarationen är ett utmärkt tillfälle, då du ändå går igenom ekonomin och varför förra året blev som det blev. Om du tar hjälp med deklarationen så fråga efter en sådan diskussion och genomgång med den som hjälper dig att deklarera.

Mest populära