Hur tar ni hand om papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, och elektriska artiklar på ditt företag? Här har vi samlat information om återvinning samt andra mer praktiska miljötips. Se det som en möjlighet att göra en liten ”miljörevision”. Testa dina egna kunskaper, dina kollegers eller varför inte chefens. Och kom ihåg: även om du inte var en hållbarhetsguru i går så har du alla chanser att ta dina första grönare steg i dag.
1. Återvinning vid skrivbordet
Valet av papperskorg kan ha stor betydelse för miljön. En vanlig orsak till att man inte källsorterar är bristen på ett bra system nära arbetsplatsen. Får den anställde möjlighet att sortera direkt vid skrivbordet så ökar sannolikheten för att olika sorters skräp hamnar där det ska.
2. Ta trappan istället för hissen
En hiss använder mycket el. Ta därför trapporna i stället för hissen, om du kan. Den extra motionen får du gratis.
3. Miljöstationer
Investera i färdiga miljöstationer som du hittar hos välsorterade kontorsmaterials-leverantörer. Ha olika kärl för källsortering av papper, glas, burkar, batterier, kartong plast och matrester. Sedan är det upp till dig och dina kollegor att slänga sitt avfall på rätt ställe.
4. Returlådor
Många leverantörer av kontorsmaterial erbjuder gratis returlådor för insamling av toners och patroner. När lådan är full kontaktar du leverantören som ordnar en kostnadsfri avhämtning. Väldigt enkelt för 0 kr.
5. Stäng av datorn
Att bara stänga av skärmen vid hemgång hjälper inte om ni vill vara miljösmarta. Standby-läge drar mer energi än man kan tro, så stäng av datorn och datorskärmen när du går hem. Låt heller inte mobilladdaren sitta i uttaget när den inte används. Den drar nämligen också ström.
6. Återvinn gamla datorer
Lämna tillbaka uttjänta datorer till tillverkaren. Förordningen om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter innebär att du har rätt att utan kostnad lämna in en gammal likvärdig produkt i samband med köp av en ny. Producenten ansvarar för att den tas om hand på ett miljöanpassat sätt.
7. Pantburkar
Tillhör ditt företag de som källsorterar pantburkar, men där ingen pantar? Ett enkelt sätt att bli av med pantburkarna är att låta städfirman ta hand om panten.
8. Större beställningar
Vid beställningar kan du beräkna hur mycket ni förbrukar per år och lägga större beställningar. Då minskar ni även risken för en expressleverans, för att något ur standardsortimentet tagit slut.
9. Grönare lämning av avfall
Det finns många företag som kan hämta upp ditt avfall och lämna det på återvinning. Men ställ krav på leverantören vid upphandling att de har ett aktivt miljöarbete. Har de miljöbilar? Kör de miljösmart? Om du sköter återvinningen själv, åk till en återvinningscentral så att avfallet tas om hand så miljöriktigt som möjligt.
10. Samförhandlade inköpsavtal tar hänsyn till miljön
Visma Advantage samförhandlar inköpsavtal för cirka 17 000 små och medelstora företag. Och tack vare vår gemensamma köpkraft kan vi tillsammans få lika starka avtalsvillkor som större företag. När vi förhandlar avtal är miljöarbetet en viktig punkt. Det ska vara enkelt att välja miljövänligt hos våra leverantörer – och bli ett grönare företag.
Prova 1 månad gratis!
Just nu har du möjlighet att prova på vår gemensamma köpkraft i en månad utan kostnad. Över 60 avtal som sänker dina kostnader hos välkända leverantörer.