Tillbaka till huvudmeny

Bra att veta om elektronisk identifiering inom EU

EU:s förordning eIDAS handlar om att man ska kunna identifiera sig elektroniskt när man vill använda en e-tjänst, oavsett i vilket EU-land man bor.

Man med mobiltelefon

EU har en vision om Europa där människor lever och verkar över landsgränserna, i fred och gemenskap. Varor, tjänster, kapital och personer ska kunna röra sig fritt på EU:s inre marknad. Som EU-invånare ska vi kunna bo eller arbeta i ett annat EU-land. Vi ska kunna flytta pengar, sälja varor och tillhandahålla tjänster på samma villkor.

Detta regleras i en mängd regler och förordningar. En av dessa förordningar, eIDAS, handlar om de e-tjänster som kommuner och myndigheter i EU-länder erbjuder sina medborgare ‒ och hur man ska kunna identifiera sig elektroniskt när man vill använda en sådan e-tjänst, oavsett vilket EU-land man bor i.

Visste du att…

…eIDAS står för Electronic Identification, Authentication and Trust Services? Det är en EU-förordning om elektronisk identifiering och  elektroniska transaktioner inom offentlig sektor på den europeiska marknaden.

…ETSI, den organisation som fastställer standarder för telekommunikation, har publicerat 19 europeiska standarder för eIDAS? Dessa standarder bestämmer hur identifiering och signering ska gå till så att säkerhet garanteras.

…offentlig sektor i Sverige ska acceptera e-legitimationer från andra länder inom EU, så att utländska EU-medborgare kan kommunicera med svenska myndigheter? Likaväl som vi kan välja t ex BankID när vi identifierar oss så ska man kunna välja “Foreign eID”.

…svenska medborgare som vill kommunicera med myndigheter i andra EU-länder kan använda svensk e-legitimation som BankID och Freja eiD?

…svenska medborgare som är bosatta utomlands kan använda landets e-legitimation för att komma åt svenska myndigheters e-tjänster?

…myndigheter, kommuner, landsting och leverantörer till dessa får tillgång till utländska e-legitimationer i sina lösningar genom att ansluta sina e-tjänster till eIDAS?

…Sweden Connect är den svenska landsnoden för offentlig sektor till elektronisk identifiering inom EU? Landsnoderna är där de olika EU-länderna ansluter sig till elektronisk identifiering inom EU.

I dag är Sverige, Spanien, Estland, Italien, Kroatien och Tyskland anslutna. Fler länder, och fler myndigheter, ansluts allt eftersom för att svara mot lagkravet eIDAS.

 

Behöver ni en lösning för eIDAS?
Titta närmare på Ciceron Federationstjänst från Visma Consulting.

Läs mer

 

Mest populära

 • Digital AW går att anpassa efter budget och antalet deltagare

  Tips för en lyckad digital AW

  I oktober har det gått 200 dagar sedan flytten till hemmakontoren i mars. Innan corona var After Work en vanlig aktivitet för att skapa trivsel på jobbet. Så vad krävs för att få till en lyckad digital AW, nu när kollegorna är utspridda? 

 • Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

  Julklappar till anställda i coronatider

  I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.

 • Pandemin påverkar möjligheten till lönepraktik

  Varje år börjar omkring 700 studenter en yrkesutbildning inom lön. Att lära i skarpt läge har stort pedagogiskt värde och en del av utbildningen är därför förlagd ute i arbetslivet. Just nu missar dock många studenter den chansen på grund av covid 19.