Tillbaka till huvudmeny

Blir det enklare med ett modernt affärssystem?

Automatisering och ”allt på ett ställe” sticker ut när våra kunder ger exempel på vad som underlättar sedan de bytte till Visma.net. Men behöver alla verkligen ett modernt affärssystem?

Pär Svärd, Visma Software

Att det blir enklare att jobba med ett modernt affärssystem är de flesta företag som gör så rörande överens om. När vi ställer frågan till våra kunder gör vi det i jämförelse med att jobba i ett äldre och/eller enklare system, och även om deras exempel på vad som gör att det blir enklare skiljer sig är det några saker som de flesta är eniga om:

 • Automatisering är avgörande 
 • Smidigare fakturering, betalning och attest
 • Allt finns samlat på ett ställe

Jag hade blivit förvånad om automatisering inte hade nämnts av alla vi frågat då det i många fall är huvudskälet till att man byter affärssystem. En av våra kunder som efter att ha jobbat i Visma.net en tid sa exempelvis “efter ett tag glömmer man bort att automatiserigarna ligger där i bakgrunden”. Och det fångar lite av essensen med att jobba i vårt affärssystem Visma.net – har man satt upp sina processer bra från början flyter allt på och som användare behöver du knappt tänka på att ni har ett system som gör grovjobbet i bakgrunden. 

Ett modernt system är utvecklat för att stötta hur ni jobbar i dag och förberett för vad än din verksamhet kan tänkas behöva i framtiden. Att många svenska företag fortfarande förlitar sig på föråldrad teknik och gamla affärssystem är en risk ur flera aspekter.

När måste man byta affärssystem?

Innan det blir ett brådskande måste, enligt mig. Har man ett äldre och/eller enklare system i dag bör man börja titta på alternativ så snart som möjligt. Då får man de bästa förutsättningarna att byta till ett modernt affärssystem i lugn och ro och kan fokusera på att att bygga förbättringar. Det är alltid att föredra framför att “stressbyta” när ni plötsligt inser att det inte håller längre. 

Att ta steget är viktigast, då har ni en trygg samt framtidssäker plattform. Och kan implementera nya arbetssätt och automatisering i den takt som passar er.  

Allt fler ser ett modernt affärssystem som självklart. Det kommer att påverka företags möjligheter att knyta till sig nya medarbetare allt mer.

Få företag har ett skriande behov av att byta affärssystem (men de finns). Och att alla större företag som jobbar i äldre system kommer behöva göra förändringar inom de närmsta åren är ett faktum. Av främst tre anledningar: 1) Teknik och funktion kommer inte hänga med 2) Att jobba ineffektivt hämmar tillväxt 3) Det blir svårt att hitta nya medarbetare, då allt fler allt snabbare ser ett modernt affärssystem som självklart.

Varför byta affärssystem när det funkar?

Ett vanligt resonemang hos företag som inte ser behov av att förnya är “Vi vet vad vi har och är nöjda med det” och ofta stämmer det – det funkar. Jobbet blir gjort. Gemensamt för de som resonerar så är dock att de oftast inte satt sig in i vad ett affärssystemsbyte skulle kunna innebära och tillföra. Man väljer att jämföra äpplen med äpplen istället för ett äpple med en fruktskål. 

Att byta till ett modernt affärssystem handlar om att ändra inställning och ställa om i sitt sätt att jobba. Det handlar om att ta tillvara på kompetens och jobba smartare, mer effektivt. Att gå från manuellt till automatiskt samt från jagande efter siffror och information till överblick och kontroll. Och så vidare.

Det handlar sällan om att göra om allt på en gång. Men att vara redo för förändring är en trygghet.

Många jag mött tror att man måste ge sig in i en omedelbar helomvändning som skakar om hela företaget och förändrar allt. Eller att det blir hela havet stormar bland medarbetarna varav flera riskerar att inte längre behövas, men så behöver det absolut inte bli. 

Eller rättare sagt, det blir inte så om man gör det på rätt sätt och och alla inblandade är införstådda i varför man gör det. Att det inte är en “walk in the park” att byta affärssystem kan nog alla som gjort det skriva under på, och lika mycket skriver de under på att det är värt det. Och inte sällan önskar de att de gjort det ännu tidigare…

Vad skulle ett modernt affärssystem kunna innebära för er?

Läs mer om Visma.net

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.