Tillbaka till huvudmeny

#BetterTogetherHack2 | Hackathon Visma Enterprise

16 oktober kommer ett bolag inom Visma Koncernen, Visma Enterprise för andra gången att anordna ett virtuellt Hackathon #BetterTogetherHack2. Det är ett event öppet för alla som arbetar inom Enterprise och som är sugna på att sätta en idé i verket! Vi har fått möjlighet att prata med Anders Jörnehag, en av skaparna till det här Hackathonet som berättar mer om vad det är, hur det utförs och varför han verkligen tycker att man ska vara med!

16 oktober kommer ett bolag inom Visma Koncernen, Visma Enterprise för andra gången att anordna ett virtuellt Hackathon #BetterTogetherHack2. Det är ett event öppet för alla som arbetar inom Enterprise och som är sugna på att sätta en idé i verket! Vi har fått möjlighet att prata med Anders Jörnehag, en av skaparna till det här Hackathonet som berättar mer om vad det är, hur det utförs och varför han verkligen tycker att man ska vara med! 

Anders, kan du kort berätta vem du är och vad du har för roll i Visma?  

Jag heter Anders Jörnehag och jobbar i en roll som heter Tech Lead inom Visma Enterprise Sverige. I min roll jobbar jag med övergripande teknologi- och arkitekturfrågor tillsammans med våra utvecklingsteam. Under min utbildning på universitetet hade mitt program en slogan – “Systemvetare – en problemlösare med datorn som hjälpmedel”. Och hur än mossig denna slogan känns så här 2020, så tycker jag fortfarande att den gäller för mig – jag älskar att skapa nya och innovativa lösningar på ett verksamhetsbehov med hjälp av ny teknologi till våra kunder. Den stora skillnaden från början av 2000-talet, är att vi som mjukvarutillverkare har så mycket mer möjligheter, framför allt tack vare den enorma teknologiutvecklingen som sker inom public cloud teknologi. Vi får tidig tillgång till nya teknologi och innovationer i cloud-plattformarna och vi kan fokusera på att utveckla lösningar för våra kunders behov.

Anders Jörnehag, Tech Lead inom Visma Enterprise Sverige

Inom kort kommer det här Hackathonet att gå av stapel, vad är ett Hackathon och varför gör man det?

Det här hackathonet är ett tvådagars-event där vår personal har möjlighet att jobba på en helt egen idé. Eventet är självorganiserat, där personalen själva kommer på sin idé och bildar team tillsammans med andra kollegor inom vår division. Man har 24 timmar på sig att jobba med sin idé och därefter blir det ett litet tävlingsmoment, där man presenterar sin idé och lösning för en jury. Det brukar vara lite som draknästet, där man ska sälja in sin idé för en potentiell investerare. På eftermiddagen dag två, så får alla anställda vara med och rösta fram de slutliga vinnarna. Vi brukar ha en prålig pokal som pris, som kan stå och skina vid vinnarens arbetsplats! Men det viktigaste i vårt hackathon är inte tävlingsmomentet – det är att utmana sig själv och att lära sig nåt nytt.

Det här hackathonet är ett tvådagars-event där vår personal har möjlighet att jobba på en helt egen idé

Intresset för innovation och nytänkande är något som behöver vara närvarande varje dag. Ett hackathon är en möjlighet att utforska eller fördjupa sig i en egen idé man själv har i sin produkt. Det kan vara en helt ny idé, något man har sett förbättringsmöjligheter i produkten man arbetar med eller något som kommit in via våra kanaler från kunderna. Det kan också vara en speciellt teknik- eller domänområde som man vill utforska och kanske nyttja i produkten man arbetar med.

Hur kom du på idén till det här Hackathonet?

Visma Enterprise hade sitt första 100% virtuella hackathon våren 2020 i samband med pandemi-utbrottet. Först var vi tveksamma till hur det skulle funka att alla satt hemma, då ett hackathon brukar vara väldigt intensivt kommunikationsmässigt. Men sen bestämde vi oss att försöka och vi gav det namnet “better together hack” för att belysa vikten av samarbete. Tack vare väldigt gott samarbete och kommunikation mellan team-medlemmarna samt våra verktyg och kommunikationsplattformar så gick det mycket bra och vi väljer därför att nu köra en andra runda. 

Vilka kan vara med och delta?

Alla som arbetar med våra produkter och tjänster inom Visma Enterprise kan delta oavsett vilket land eller kontor man jobbar på! Och man behöver inte kunna skriva kod för att vara med – det finns många sätt att manifestera sin idé, så här kan man vara väldigt kreativ!

Syftet med det hela är att stimulera våra anställda till ta chansen att utforska en egen idé som man har i sin produkt, domän eller marknad. Sen hoppas vi att det blir en kul dag och att man lär sig något nytt och kanske lär känna nya kollegor från andra team.

Varför tycker du att man ska vara med?

I sin vardag möter man våra kunder, produkter, tjänster och processer utifrån sitt eget perspektiv och det skapar det skapar säkert många funderingar – “Varför funkar det så här?”, “Det här har nån sagt är omöjligt….”,  “Det här verkar inte smidigt”,  “Kunde man inte göra så här?”,  “Tänk om… “, “Vore det inte bättre om….?”, “Det här skulle bli en succé!” 

Det här är ett ypperligt tillfälle att utforska en sådan fundering utan att känna någon press att behöva leverera något som ska i produktion. Kanske har en idé potential att bli en dundersuccé, kanske den inte fungerar, kanske idén med en liten tweak är den fula ankungen som visar sig vara revolutionerande – vad jag menar är att det faktiska resultatet efter de 24 timmarna inte är det viktigaste – det viktiga är att följa utforska sin tanke!

Kanske har en idé potential att bli en dundersuccé, kanske den inte fungerar, kanske idén med en liten tweak är den fula ankungen som visar sig vara revolutionerande

Vad skulle du säga är det allra roligast med att vara en del av ett Hackathon?

Samarbetet med teamet – att tillsammans enas om hur man kan förverkliga sin idé. Sen är det ju otroligt kul att få feedback från andra på hur de ser på idén och lösningen!

Jag hoppas vi kommer att få se många intressanta och kluriga idéer och lösningar denna gång! Det här är första gången som vi har möjlighet att bygga teams med både utvecklingsorganisationen och affärsenheten, så den samlade kompetensen denna gång är ju en otrolig tillgång! Jag och vår jury ser fram emot dessa två dagar!

Jobbar du inom Visma Enterprise divisionen och vill vara med, eller bara veta mer? Kontakta Anders Jörnehag!