Tillbaka till huvudmeny

Automatisera för att effektivisera

Ingen har väl obegränsat med tid. Samtidigt har vi effektiviseringskrav från ledningen. Och vi vill ägna så mycket tid som möjligt till verksamhetsnytta. Hur ska man då kunna lösa denna till synes olösliga ekvation? Jag tror att det stavas a-u-t-o-m-a-t-i-s-e-r-i-n-g.

Automatisera för att effektivisera - dina betalningar till exempel

Det sägs ju att tid är det viktigaste vi har. Men tiden är inte obegränsad, då gäller det att lägga sin tid på rätt saker.

Jag tycker mig ofta se studier som visar på att vår arbetsbörda och känsla av att inte hinna med är ett stort upphov tills stress. Samtidigt har vi effektiviseringskrav från ledningen. Och vi vill ägna så mycket tid som möjligt till det som ger verksamhetsnytta.

Så hur ska man då kunna lösa denna till synes olösliga ekvation? Jag tror att det stavas a-u-t-o-m-a-t-i-s-e-r-i-n-g. Att göra det enklare och snabbare att göra de administrativa uppgifter som är ett måste för att verksamheten ska drivas framåt men i sig inte genererar någon verksamhetsnytta.

Stoppa tidstjuven

Hemma hos mig, där har vi både tvättmaskin och diskmaskin. Vi lägger i en tvätt när vi kommer hem som tvättas medan vi lagar mat, sen hänger vi tvätten medan diskmaskinen diskar middagsdisken. På så sätt kan vi automatisera de arbetsuppgifter som krävs för att få verksamheten (läs hemmet) att rulla, samtidigt som vi frigör tid till verksamhetsnyttan – ja, att umgås då.

Visst finns det, precis som hemma, ett antal arbetsuppgifter som verkar äta arbetstid? Hur mycket tid lägger du till exempel på att administrera utbetalningar? Det ska skapas ett betalningsförslag, en betalningsfil, sen ska man ladda upp filen till banken, och ska den hämtas ner igen och bokföras. Ganska många manuella steg… Samma sak med inbetalningar – ladda ner en betalningsfil, importera till ditt ERP-system, matcha betalningarna med kundfakturor, bokför och uppdatera kundreskontran. Ganska många steg där också.

Men som tur är så finns det verktyg för detta (som tvättmaskinen och diskmaskinen är hemma hos mig). Visma AutoPay automatiserar ditt betalflöde genom att integrera Vismas affärssystem med din bank, så du kan göra banktransaktioner direkt i ditt finansiella system.

Automatisera dina bankbetalningar

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.