Tillbaka till huvudmeny

Att beställa trycksaker – Tre viktiga saker att tänka på

Att beställa trycksaker kan bli en tidskrävande process. Att upptäcka fel i efterhand kan bli en dyr historia. Så vad bör du tänka på innan du skickar iväg en trycksak till ett tryckeriföretag? Här tipsar vi om tre viktiga saker.

Tryck dina visitkort enkelt genom Visma
Visma erbjuder en enkel trycksakslösning för ditt företag

Alla som har beställt trycksaker vet att det kan vara en tidskrävande process. Tänk dig att du ska beställa en så enkel sak som visitkort till dig och dina kollegor. Självklart är det viktigt att uppgifterna stämmer och det blir säkert en hel del korrespondens mellan dig och tryckeriet för att se till att du blir nöjd. Att upptäcka fel i efterhand kan bli en dyr historia. Så vad bör man tänka på innan man skickar iväg en trycksak till ett tryckeriföretag? Här tipsar vi om tre viktiga saker:

1.    Papperskvalitet
Ska du trycka visitkort eller broschyrer? Då kanske du inte vill ha papper som är för tjockt/tunt eller för glansigt/matt? Ta reda på vad du vill ha innan. Pappret kan nämligen påverka känslan av hur ditt original ser ut när det är tryckt.

Oavsett vad du beställer, se till att du får hålla ett testexemplar i handen. Först då vet du om det har rätt känsla.

2.    Färger
Om ditt företag har en logotyp kan det vara extra viktigt att det blir rätt nyans på papperet när det trycks. Utifrån det korrektur du ser på din dator eller utskrivet från din kontorsskrivare går det inte att bedöma exakt hur färgerna kommer att bli i tryck. Är färgerna extremt viktiga bör du meddela den exakta färgkoden till ditt tryckeri, vanligtvis anges det i PMS, CMYK eller RGB.

Återigen, för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att kosta på dig ett provtryck från tryckeriet.

3.    Var noga med korrekturen
Det är lätt att göra fel, så försäkra dig om att texten är rätt. Även om du levererade texten korrekt så kan det ha hänt saker under layout-arbetet eller så kanske någon siffra har hamnat fel i ett telefonnummer om du ska trycka ett visitkort. Se till att du får säga ditt sista okej innan tryck, helst i skrift, då är det enklare att hänvisa till om något skulle gå fel.

Vismas trycksakslösning
Det här är bara en del av det du behöver tänka på när du korrekturläser ett original inför tryck. Som du säkert vet är det en tidskrävande process. Men det går att vinna en hel del tid.

Med Vismas trycksakslösning behöver du bara göra korrekturet en gång per original, och sedan aldrig mer. Alla dina original samlas på ett ställe och det är bara att gå in och välja antal upplagor som ska tryckas när behovet finns. Läs hur det var för en av Vismas kunder som just insåg nyttan med en smidigare trycksakslösning.