Tillbaka till huvudmeny

Anställ nyexade som är bättre än du själv

Inom de närmaste fem åren kommer hälften av de anställda att vara programmerare och Visma behöver ha de allra bästa ombord. Vismas CEO Øystein Moan delar sina tankar om rekrytering och karriär för nyexade.

https://pixabay.com/
Källa: https://pixabay.com/

Inom de närmaste fem åren kommer hälften av de anställda att vara programmerare och Visma behöver ha de allra bästa ombord. Vismas CEO Øystein Moan delar sina tankar om rekrytering och karriär för nyexade.

Vismas CEO Øystein Moan.

– Det bästa sättet att säkra verksamhetens framtid på är att anställa nyexade personer som är duktigare och bättre än du själv. De är med och driver affären framåt, säger Vismas CEO Øystein Moan.

Moan har varit verkställande direktör i Visma sedan 1997. Sedan dess har företaget växt från 300 till 5500 anställda. Som ledare för Nordens största mjukvarubolag har han lärt sig att endast det bästa är gott nog.

– Du kan lyckas med vad som helst om du bara har rätt medarbetare och rätt organisation, säger Moan.

Karriär och utveckling

Varje år förvärvar Visma mellan 20-25 bolag, och får på det sättet många erfarna medarbetare in i organisationen. Samtidigt har Visma stort fokus på att rekrytera även morgondagens talanger.

– De nyexade har den mest uppdaterade kunskapen och utbildningen. Vi vill attrahera de bästa studenterna och ge dem möjlighet till snabb kompetens- och karriärutveckling, säger Moan.

IT-branschen har varit i konstant förändring sedan början av 50-talet, och fortsätter att utvecklas i allt snabbare takt. Sälj, marknadsföring och produktutveckling handlar mer och mer om mjukvara, enligt Moan. Med en sådan förändring följer ett ökat behov av teknisk kompetens.

– En del av de kompetenser vi söker nu, såsom machine learning och cloud computing, lärde man sig inget nämnvärt om i skolan för tio år sedan. Många av algoritmerna uppfanns för mellan fem och åtta år sedan, så det de nu gör på datalinjen på NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, red.anm), gjordes inte för tio år sedan, berättar Moan.

Visma hämtar mycket av sin kompetens från de nordiska länderna. I Sverige är Kungliga Tekniska högskolan och Uppsala universitet två skolor där man rekryterar många nyexade ifrån. I Norge är det främst NTNU i Trondheim och universitet i Osloregionen som de flesta nyexade i Visma kommer ifrån. I tillägg rekryteras det från universitet i andra länder utanför Norden där Visma finns, exempelvis Rumänien, Litauen och Lettland.

Skräddarsyr roller

För Moan är rekrytering det allra viktigaste Visma gör för att säkra koncernens framtida innovation.

– Vi utvecklar mjukvara som ska användas i 10, 20 och 30 år, så vi måste kunna erbjuda solida produkter. Vi söker efter de som har läst de hårda dataämnena, som har gått in för att lära sig de mest avancerade sakerna och som har starka resultat i dessa ämnen, säger han.

Varje år rekryterar Visma studenter till sina summer internships. Förra året var det närmare 800 som sökte, och därmed finns möjlighet att välja ut toppkandidaterna.

Vismas HR-direktör Merete Hverven Bull.

Vismas HR-direktör, Merete Hverven Bull, berättar att sättet att rekrytera på har förändrats inom marknaden de senaste åren.

Erfarna sökande har blivit mer övertygade om att enbart gå till bolag som de själva finner attraktiva. Visma ser därför vikten av att forma roller efter de sökande i syfte att få ut mesta möjliga av arbetsförhållandet för såväl Visma som för den potentiella arbetstagaren.

– Vi är mycket duktigare på att skräddarsy roller när vi träffar en talang. Om vi träffar någon som är riktigt vass försöker vi skräddarsy en roll som passar kandidaten, istället för att kandidaten ska passa in i den box vi har behov av att fylla, säger hon.

Skapar sin egen karriär

I arbetslivet är det lätt hänt att nyexade medarbetare blir sittandes med administrativa uppgifter eller jobbar där de inte får chans att använda sin utbildningsbakgrund. I Visma är inga uppgifter för små eller för stora. Företaget vill ha de som är hungriga, som räcker upp handen, vågar skapa sitt eget mandat och har ambitioner. Om du får in en fot här, finns ett hav av karriärmöjligheter och -utveckling.

– De som kommer till oss får otroligt utmanande uppgifter. Du kan göra det jättestort och du kan göra det litet. Vi vill åt de som bygger sin egen karriär. Är du duktig så finns det ingen ände på vad du kan få ta dig an, berättar Bull.

Med goda förmågor, som högt IQ och EQ, i kombination med IT-kompetens, är du en intressant kandidat för Visma. Hur många års arbetslivserfarenhet du har spelar mindre roll.

– Vi har en “mini-CFO”, Stian Grindheim, som har jobbat hos oss i knappt 2 år, och som nu jobbar vid sidan av Øystein Moan och Vismas CFO Tore Bjerkan. Det är inte många företag som erbjuder en sådan roll efter ett år, men hos oss är det hur duktig du är som har betydelse, säger Bull.

Kampen om de bästa

Moan och Bull spår att inom fem år kommer allt mer pengar spenderas på mjukvara och hälften av de anställda kommer vara programmerare. Behovet av utvecklare kommer att öka och kampen om de bästa medarbetarna kommer bli ännu tuffare.

– Vi har egentligen inte så många konkurrenter, men i framtiden kommer vi att konkurrera med alla, säger Bull.

Vill du veta mer om livet på Visma?

Läs mer om våra karriärmöjligheter här!


Säkra morgondagens talang effektivt

Processen att få de bästa medarbetarna ombord kan vara både tidskrävande och kostsam. Av en mängd kandidater vill man försäkra sig om att enbart landa de rätta medarbetarna, och därför är det viktigt med en väl utarbetad rekryteringsstrategi.

Är du i behov av ett rekryteringssystem? Visma Enterprise har två digitala verktyg för effektiva rekryteringar som sparar både tid och pengar.

[button color="blue" size="medium" link="https://www.visma.se/rekrytering/easycruit/" target="blank" ]Privat sektor: Visma EasyCruit[/button] [button color="blue" size="medium" link="https://www.visma.se/rekrytering/recruit/" target="blank" ]Offentlig sektor: Visma Recruit[/button]