Tillbaka till huvudmeny

AI-baserad förslagskontering – Pilotkund del 1

Hej Lotta Skogh, systemförvaltare på Ängelholms kommun! Ni har ju varit pilotkunder för Auto Suggest i Proceedo, en AI- och Machine Learning-modul som hjälper till med automatisk förslagskontering på fakturor.

Nu går vi äntligen från testfasen till lansering, och vi vill veta hur det går för er.

Auto Suggest – AI-baserad förslagskontering på faktura

– Det har fungerat bra på många sätt men vi har också stött på några utmaningar, vi skruvade faktiskt lite på inställningarna igår. Men vi har stora förhoppningar på det här, hoppas och tror att det ska blir bra och underlätta väldigt mycket för de som använder sig av Proceedo.

Vilka utmaningar har ni stött på?

– Det handlar om fakturor som felaktigt konteras som exempelvis livsmedel. Vi har nu ändrat på sannolikhetsfaktorn och höjt upp den ordentligt. Nu hoppas vi att det inte ska bli så i fortsättningen. Men annars har jag inte hört så mycket, och det brukar ju vara bra!

Varför satsar Ängelholms kommun på AI?

– Den här satsningen är ju framförallt till för de som inte beställer så ofta i Proceedo. De som beställer hela tiden behöver ju inte bry sig om kontering för den görs ju i beställningsskedet, inte på fakturan. Men för de som inte beställer så ofta, och därför inte riktigt vet vilket konto de ska använda, är Auto Suggest perfekt. Idag har vi väldigt många felkonteringar överlag och det hoppas vi, med hjälp av Auto Suggest slippa i framtiden. Dessutom sparar det ju tid! Säg att det sparar någon minut per faktura, det blir ju ganska mycket i slutändan.Upptäck Auto Suggest i ProceedoSpännande, berätta mer!

– Målet är att vi ska använda Proceedo så mycket som det bara går, det är ju ett hjälpmedel. Vi har redan idag autokontering på fakturor och inköpsorder, kontoförslag och sambandskontroller. På så sätt blir det mindre fel och ekonomerna behöver inte rätta i efterhand. Auto Suggest kommer frigöra tid i slutändan för användaren. Än så länge ser vi inte tidsbesparingar, det är lite för tidigt för det. Men vi kan också se att en hel del fakturor automatiskt hamnar rätt och ser helt rätt ut. Jag tar ut rapporter och följer det hela tiden. Det är jättespännande med AI och Machine Learning, jättekul!

Vad händer nu?

– Vi börjar med att testa på de leverantörer som skickar flest fakturor, det är ju också där vi får bäst resultat. Från början testade vi med tre leverantörer, men la nu till några fler och använder nu funktionen på totalt tio leverantörer. Vi skruvar hela tiden på inställningarna, och snart hoppas vi se resultatet av satsningen.

Det är superspännande att följa er resa! Får jag återkomma till dig och höra hur det går?

– Självklart! Vi hörs om några veckor!

Ängelholms kommun använder sig av AI och Machine Learning för att förenkla konteringen för sina Proceedo-användare.