Tillbaka till huvudmeny

Utvecklaren som älskar design och frontend – möt Marika

Hon kom till Visma som nyexad systemvetare, och har under åren fått pröva sina tekniska vingar inom flera olika områden. Möt Marika, utvecklaren som drivs av frontend, designfrågor och entreprenörskap.

©fotograf Krister Hansson
©fotograf Krister Hansson Malmö 20150330 Marika Rosenhall. Omfotografering

Namn: Marika Rosenhall

Roll på Visma: Software Developer (började på Visma 2014)

Vad har du för tidigare bakgrund?
Direkt efter ekonomiprogrammet på gymnasiet kände jag att jag ville göra någonting annat. Jag var på öppet hus vid Lunds Universitet och fick nys om systemvetenskapliga kandidatprogrammet, vilket jag direkt kände att jag ville hoppa på! Detta blev startskottet för min karriär inom IT. Utbildningen är bred vilket jag tycker är bra för att få inblick i olika IT-områden.

Under min studietid vid Lunds Universitet hade jag flera olika jobb, bland annat som säljare i en klädbutik, röstmottagare vid riksdags- och parlamentsval och som lärarvikarie i musik. Jag har alltid tyckt om att driva olika projekt och att ha många bollar i luften. Efter min kandidatexamen i systemvetenskap utvecklade jag och min sambo Robin en mobilapplikation tillsammans för att lära oss mer om den tekniken. Appen blev även ett konkret projekt att kunna visa upp vid arbetsintervjuer. Parallellt med detta sökte jag jobb, jag skickade iväg mitt CV till olika företag som jag var intresserad av och Visma var ett av dessa. En dag fick jag ett samtal med erbjudande om att komma på en intervju hos Visma. Jag blev jätteglad när jag vid rekryteringsprocessens slut fick reda på att Visma ville anställa mig.

När och hur insåg du att du ville bli utvecklare?
Det var egentligen en slump att jag började arbeta som just utvecklare. Däremot har jag har alltid velat bli projektledare och samtidigt arbeta med design. I min nuvarande roll som webbutvecklare får jag chans att arbeta med bägge delar, vilket jag tycker är skoj. Mitt intresse för utveckling ligger framför allt i layout, bilder och frontend. Intresset har alltid funnits där. Innan jag började plugga systemvetenskap startade jag till exempel en personlig blogg som jag också designade själv. Det är skapandet och den kreativa processen i utveckling som jag tycker är allra roligast!

Vad arbetar du med just nu?
Just nu jobbar jag i ett projekt där vi bygger om plattformen Visma Online ut mot kund, med fullt fokus på användarvänlighet och användbarhet. Ett roligt projekt! Jag började initialt som projektledare för detta och övergick sedan till att jobba med frontend-utveckling, ett område jag tycker är extra kul och som jag gärna utvecklas ännu mer inom.

Hur är det att jobba på Visma?
Visma är ett stort företag vilket gör det spännande! Att vi dessutom har kollegor i olika delar av Europa är kul, och som utvecklare kvittar det faktiskt var man jobbar rent geografiskt. Ett exempel på det är att jag i det nuvarande projektet bland annat jobbar med externa konsulter som till och med sitter i Manila, Filippinerna.

Det jag gillar med att jobba på Visma är att man har möjligheten att utvecklas över tid och jobba med det man tycker om. Jag har bland annat testat på att jobba med user experience och usability, backend-utveckling, projektledning och just nu fokuserar jag på frontend-utveckling. Jag kom in på Visma som nyexad, och det är inte helt lätt att veta vad man vill göra direkt efter sin examen. Visma har gett mig möjligheten att testa på flera olika områden, vilket är väldigt positivt!

Jag kom in på Visma som nyexad, och det är inte helt lätt att veta vad man vill göra direkt efter sin examen. Visma har gett mig möjligheten att testa på flera olika områden, vilket är väldigt positivt!

Foto: Privat

Vilket är ditt bästa Visma-minne?
Mitt bästa Visma-minne är helt klart när den del av företaget som jag arbetar på, Visma SPCS, åkte till Bali på konferensresa. Vi fick möjlighet att göra denna unika resa då vi lyckats uppnå ett antal gemensamma mål, som vi tillsammans bidrog till att klara. Det som var så fantastiskt med den resan var att jag knöt an många nya kontakter, lärde känna kollegor från andra avdelningar och så den vackra miljön såklart. En av de kollegor jag lärde känna under resan har blivit en god vän. Vi ses med jämna mellanrum även fast jag bor i Malmö och hon i Växjö. Ett annat härligt minne från Visma var när jag och min grupp presenterade en ny idé och produkt som vi utvecklat inför över 550 personer i Prag. Det var en häftig upplevelse!

Hur spenderar du helst dina lediga dagar?
Mina lediga dagar spenderar jag gärna med min sambo eller mina vänner. Vi hittar på något skoj ihop, äter god mat eller går en runda på stan. Ibland spelar jag piano och skriver musik. Jag älskar att resa och se nya platser, så när tillfälle ges försöker jag komma iväg på roliga äventyr.

Min blogg, som bär samma namn som jag själv, är ett annat stort fritidsintresse. Där skriver jag om entreprenörskap, karriär och min vardag. Utöver det är jag i uppstartsfasen av att driva eget företag vid sidan av jobbet. De kunder jag arbetar mot på Visma är primärt småföretagare. Vi som jobbar inom det området uppmuntras faktiskt att starta eget vid sidan av jobbet. Detta för att få inblick i vår bransch och våra kunders vardag. På min blogg delar jag med mig av min resa i att starta eget: uppstartsfasen, svårigheter, tips och idéer till andra som vill starta eget. Jag har alltid gillat att inspirera andra människor!

Vill du bli Marikas kollega?

Här hittar du alla våra lediga tjänster. På våra karriärsidor kan du läsa mer om hur det är att arbeta i Nordens ledande IT-koncern.

Mest populära