Tillbaka till huvudmeny

6 tips för effektivare återvinning

En stor miljöbov på många företag är bristen på återvinning. Se därför över hur du tar hand om papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar med mera. Här ger vi dig några användbara tips.

En stor miljöbov på många företag är bristen på återvinning. Se därför över hur du tar hand om papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar med mera. Här ger vi dig några användbara tips. 

  1. Återvinning vid skrivbordet – Valet av papperskorg kan ha stor betydelse för miljön. En vanlig orsak till att man inte källsorterar är bristen på ett bra system nära arbetsplatsen. Får den anställde möjlighet att sortera direkt vid skrivbordet så ökar sannolikheten för att olika sorters skräp hamnar där det ska.
  2.  Miljöstationer – Investera i färdiga miljöstationer som du hittar hos välsorterade kontorsmaterialsleverantörer. Ha olika kärl för källsortering av papper, glas, burkar, batterier, kartong plast och matrester. Sedan är det upp till dig och dina kollegor att slänga sitt avfall på rätt ställe.
  3. Returlådor – Många leverantörer av kontorsmaterial gratis returlådor för insamling av toners och patroner. När lådan är full kontaktar du leverantören som ordnar en kostnadsfri avhämtning. Väldigt enkelt för 0 kr.
  4. Återvinn gamla datorer – Lämna uttjänta datorer tillbaka till producenten. Enligt förordningen om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter innebär det att du har rätt att utan kostnad lämna in en gammal likvärdig produkt i samband med köp av en ny. Producenten ansvarar för att den tas om hand på ett miljöanpassat sätt och att kostnaden för detta faller på producenten.
  5. Pantburkar – Tillhör ditt företag de som källsorterar pantburkar men ingen som pantar? Ett enkelt sätt att bli av med pantburkarna är att låta städfirman ta hand om panten.
  6. Lämning av avfall – Det finns många företag som kan hämta upp ditt avfall och lämna det på återvinning. Men ställ krav på leverantören vid upphandling att de har ett aktivt miljöarbete. Har de miljöbilar eller kör de miljösmart? Om du sköter återvinningen själv, åk till en återvinningscentral så att avfallet tas om hand så miljöriktigt som möjligt.
Samförhandlade inköpsavtal tar hänsyn till miljön

Visma Advantage samförhandlar inköpsavtal för ca 15 000 små och medelstora företag, och tack vare vår samlade köpkraft kan vi tillsammans få lika starka avtalsvillkor som större företag. När vi förhandlar avtal är miljöarbetet en viktig punkt som vi tar hänsyn till och det ska vara enkelt att välja miljövänligt hos våra leverantörer.

Läs mer om våra färdigförhandlade inköpsavtal


 

Följ oss för fler tips!
twitterikonlinkedinikon
Följ oss på Twitter »Följ oss på LinkedIn »

Mest populära