Tillbaka till huvudmeny

6 anledningar att migrera er webbplats till molnet med Optimizely DXP

Trots att migrering av webbplatser till molnet blir allt vanligare så är det fortfarande många som funderar på varför de ska flytta, vad de skulle tjäna på det och hur det går till. Här belyser vi skillnaderna mellan molnlösningar och on-premise, samt guidar dig i de vanligaste frågeställningarna kring migrering av webbplatser till molnet.

Illustration av molnlösningar

Viktiga skillnader mellan molnlösningar och on-premise

Det finns ett antal grundläggande skillnader mellan en lokal miljö och en molnbaserad miljö. En on-premise lösning har tidigare varit den vanligaste lösningen, och innebär att servern rent fysiskt är på plats hos er, alternativt hos er driftspartner. Att ha en egen server medför att ni själva fysiskt behöver hantera eventuella ändringar eller uppgraderingar i servern, vilket kan leda till ökade kostnader. En annan aspekt som talar emot on-premise lösningar idag är avsaknaden av skalbarhet och flexibilitet i system och applikationer.

Många har uppfattningen om att det är billigare och mer säkert att ha sin webbplats on-premise än i molnet, men det stämmer inte. En anledning till att molnlösningar har vuxit i popularitet är att dessa erbjuder en större flexibilitet för företag då man endast betalar för den lagringskapacitet man använder. Man slipper större investeringar i hård- och mjukvara som belastar likviditeten och får dessutom en driftsäker miljö.

När är det vanligast att migrera till molnet?

Ni kanske har sajter utspridda på olika plattformar och ser över att slå samman sajterna i en och samma plattform? Ni kanske även fått interna direktiv om att alla applikationer ska flytta till molnet?  

Vanligast är att migrera till molnet i samband med att man gör förändringar i sin nuvarande lösning. Det kan exempelvis vara vid versionsuppgraderingar, att man bygger om sin webbplats eller att man ser över infrastrukturen generellt och vill göra förbättringar. En annan vanlig anledning att migrera till molnet är för att man vill kostnadseffektivisera sin lösning. 

Hur lång tid tar det att flytta sin webbplats till molnet?

För kunder som har en senare version av Optimizely är det inte komplext alls, och oftast krävs det endast mindre anpassningar för att kunna migrera till molnet (DXP). Dessa går att migrera på cirka 2 veckor, men vanligast är att en flytt genomförs på mellan 1-2 månader.

Vad är Optimizely DXP?

Optimizely CMS (f.d. Episerver) är det vanligaste publiceringsverktyget i Sverige, med en marknadsandel på hela 43 procent. Det visar den senaste trendrapporten från Web Service Award: Hur mår Sveriges webbplatser 2022. År 2014 lanserade Optimizely sin första version av cloud-tjänsten och har sen dess byggt på plattformen en hel del, till exempel med produkter för AI-baserad personalisering för innehåll och produkter, och erbjuder även kunderna möjligheten att jobba med avancerad experimentering av sina sajter.

Optimizely DXP (Digital Experience Platform) är en molnplattform som växer i takt med ert behov, och som garanterar att er webbplats håller en snabb hastighet, är robust och säker samt att ni slipper oroa er för eventuell nedtid till följd av bland annat många användare eller överbelastningsattacker. Lösningen är en kombination av produkter som har funnits med historiskt i lyckade kundprojekt hos Optimizely. Det är också en framtidssäker lösning där Optimizely ständigt utvecklar lösningen för att säkerställa att den kontinuerligt erbjuder kunderna de bästa möjligheterna för att skapa exceptionella upplevelser för sina slutanvändare. 

6 anledningar att migrera er webbplats till molnet med Optimizely DXP

Det finns många fördelar med att migrera er webbplats till molnet, bland annat vad gäller flexibilitet, skalbarhet, åtkomst och säkerhet. När miljön väl är uppsatt så är den både anpassad och optimerad för Optimizely, samt att webblösningen kommer kunna växa i takt med er utveckling. Nedan listar vi 6 anledningar till att ni bör migrera er webbplats till molnet med Optimizely DXP:

 1. Ni ökar stadigt i antalet besökare på er sajt
 2. Ni ska göra ändringar i er nuvarande lösning
 3. Ni vill få tillgång till nya funktioner löpande och automatiskt
 4. Ni vill få tillgång till support dygnet runt 
 5. Ni använder er av en ny version av Optimizely CMS
 6. Ni har sajter utanför Optimizely som ni skulle vilja flytta

Läs mer om fördelarna med att flytta er webbplats från Optimizely on-premises till molnet eller kontakta oss om du vill veta mer om våra Optimizelylösningar:

Digital Experience Platform (DXP)

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.