Tillbaka till huvudmeny

5 vanliga friskvårdsfrågor

Skatteverket ger möjlighet för arbetsgivare att erbjuda friskvårdsbidrag på upp till 5000 kronor per anställd och år. Men vad får du egentligen använda det till? Här är några frågor som ofta dyker upp.

Är det okej att använda friskvårdsbidraget till en app, till exempel för viktminskning eller mindfulness?

Ja. Skatteverket godkänner appar som till exempel Viktväktarna. Förutsatt att din arbetsgivare tillåter det kan du dra av kostnaden. Skatteverket har tidigare haft en lista med godkända aktiviteter, men numera lämnar de bedömningen till arbetsgivaren, förutsatt att man håller sig till reglerna.

Jag har ett kvitto från december 2022, kan jag använda det för friskvård 2023?

Ofta går det bra så länge bidraget betalas ut 2023. Skatteverket utgår från den så kallade kontantprincipen. Har du till exempel köpt ett träningskort på mellandagsrea 2022 kan du registrera det på 2023.

Kan jag använda friskvårdsbidraget till att köpa gympaskor eller yogamatta?

Nej, du kan inte köpa eller hyra utrustning för ditt friskvårdsbidrag.

Hur mycket har jag kvar att utnyttja av mitt friskvårdsbidrag?

Många gånger kan du se hur mycket du har kvar att utnyttja av ditt friskvårdsbidrag på ditt lönebesked eller i någon portal beroende på vad företaget erbjuder.

Jag behöver gå till en naprapat, kan jag använda bidraget?

Nej, det kan inte användas till hälso- och sjukvård, och inte till skönhetsvård. Däremot får du använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet – som till exempel massage. Men det får max kosta 1000 kronor per tillfälle. 

Här kan du läsa mer om Skatteverkets regler kring friskvårdsbidraget.

Mest populära

  • Strax dax för semesterårsskifte

    I alla fall, för företag och organisationer med semesterår (1 april – 31 mars) är det strax dax, att göra ett semesterårsavslut. Det görs efter aprillönen, så att eventuella avvikelser och uttagna semesterdagar i mars, finns registrerade i lönesystemet.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.